Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN

10.05.2022 09:20:00

Фахівчиня НААН розповідає як виростити буряк

Без буряка важко уявити український борщ чи низку салатів, які радують смаком, поживністю та навіть кольором взимку.

Як виростити буряк, який чудово зберігатиметься до весни для інформаційного порталу "Гречка" розповідає докторка сільськогосподарських наук Інституту овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук України Оксана Сергієнко.

Підготовка до посадки буряка

Кращі попередники під посадку буряка: огірок, цибуля, ранні картопля та томат, бобові, однорічні трави. Допустимі – кабачок, кавун, гарбуз. Термін повернення посівів столового буряка на ту саму земельну ділянку – не раніше, ніж через 3-4 роки.

Ґрунт під посадку буряка також готується з осені, вноситься 50 г на м² нітроамофоска. Після внесення добрив, аби не втратити поживні елементи, ґрунт перекопують, або проводять оранку чи обробляють мотоблоком на глибину 20-25 см.

Натомість вносити гній безпосередньо під посіви буряка не рекомендується.

"Оскільки це призводить до збільшення коренеплодів з нетоварним видом і загнивання їх під час зберігання", – уточнює Оксана Сергієнко.

Рано навесні верхній шар ґрунту розпушують.

Перед сівбою у разі потреби ґрунт розпушують на глибину 4-5 см.

За оптимальних умов зберігання насіння буряка зберігається довго – понад 6-8 років.

Сорти буряка

Інститут овочівництва і баштанництва рекомендує такі сорти:
  • "Багряний" із коренеплодом конічної форми і високими смаковими якостями, темно-бордового кольору.
  • "Вітал" із коренеплодом циліндричної форми.
  • "Бордо Харківський" із коренеплодом кулястої форми, темно-червоний.
  • "Дій" із коренеплодом овально-округлої форми, м’якуш темно-червоний з фіолетовим відтінком.
Підготовка насіння буряка

Для того, щоб отримати дружні сходи насіння можна замочити на дві доби у воді кімнатної температури у скляному чи емальованому посуді. Аби уникнути пересихання посуд накривають склом або іншою прозорою кришкою. Насіння періодично перемішують, зволожують, воду міняють. Закінчують замочування, колу почнуть накільчуватися поодинокі насінинки. Після чого їх трохи підсушують до сипучого стану і одразу висівають у зволожений ґрунт або кладуть до сівби у холодильник.

Проти шкідників і хвороб насіння перед сівбою можна протруїти дозволеними препаратами.

Висівання буряка

Підготовлене та підсушене насіння висівають міжряддям 30-35 см, глибина 4 см.

Норма висіву 15-20 г на 10 м².

Буряк краще висівати у два строки. Це весняний строк: кінець другої-третої декади квітня, аби споживати буряк у свіжому вигляді в ранній період. Та літній строк: починається в кінці травня до другої декади червня для того, щоб ці коренеплоди закладати на зберігання.

Догляд за буряком

У вегетаційний період, починаючи з фази розвитку 3-4 листків і до початку фази утворення коренеплоду бажано проводити позакореневі підживлення рослин добривами, по листку. Добрива можна знайти у спеціалізованих торговельних мережах.

Сходи буряка можуть дуже уражуватися блішками. Особливо це може бути небезпечно для літнього строку буряка.

Із нехімічних заходів використовують полив з наступним розпушування з сумішшю тютюнового пилу, який є у продажу, або деревинного попелу. Цей захід повторюють через кожні 3-5 діб, або застосовують захист хімічними препаратами, які дозволені для використання.

Загущені посіви слід обов’язково прорвати на відстані 6-8 см, одночасно видаляючи бур’яни.

За відсутності рясних дощів буряк бажано поливати. Поливи припиняють за 10-15 діб до викопування коренеплодів.

Впродовж сезону слід розпушувати міжряддя, зокрема, після дощів.

Зберігання буряка

Буряк столовий для споживання викопують до настання стійких осінніх заморозків. Обрізають листки, залишаючи черешки довжиною до 2 см, або можна обрізати у рівень з плечиками.

Зберігати коренеплоді бажано у погребах або підвалах за температури 1-2 градуси Цельсія та вологості 90-95%.

Нагадаємо, раніше експертка НААН Оксана Сергієнко поділилася порадами вирощування огірківперцю і баклажанівцибулі, а також моркви.