.jpg)
Волинські селекціонери вивели новий сорт озимого жита: його потенційну врожайність оцінюють у 10-11 тонн з гектара
Волинські науковці селекціонували новий сорт озимого жита «Серпанок», що орієнтований на використання у хлібопекарській промисловості.
Про це кореспонденту Укрінформу розповіла завідувачка лабораторії рослинництва та селекції Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту картоплярства НААН України Олена Нечипорук.
"Ми селекціонували новий сорт озимого жита "Серпанок", який пройшов сортовипробування в усіх сортодільничних станціях України, отримали сертифікат і патент, що вже дають нам право займатися його широким розмноженням. Якщо традиційно жито висівалося приблизно у 20 числах вересня – на початку жовтня, то цей сорт можна висівати навіть у 20-х числах жовтня", - зазначила Олена Нечипорук.
За її словами, сорт «Серпанок» урожайніший і продуктивніший, ніж попередні сорти озимого жита, яке селекціонувала станція. Висота рослин 120-130 см, завдяки чому жито стійке до вилягання, а його потенційна урожайність – 10-11 тонн.
"Серпанок" стійкий до хвороб. Сорт потребує основного удобрення комплексним азотно-форфорно-калійним добривом восени та весняного підживлення по мерзло-талому ґрунті.
Таке жито невибагливе і може рости на кислих ґрунтах, що несприятливі для пшениці. Для зони Полісся воно є однією з незамінних зернових культур у сівозміні.
Як додала заступниця директора з наукової роботи Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції Оксана Пузняк, сорт "Серпанок" розробили для виготовлення хліба.
Культуру можна й використовувати для відгодівлі тварин. Через високу кислотність його треба перемелювати із пшеницею, ячменем та вівсом. При цьому частка жита має бути 30%.
Волинські науковці планують розпочати вирощування жита "Серпанок", аби за рік вже забезпечити ним частину господарств. Окрім цього сорту на станції наразі вирощують також озиме жито "Ірина".
Читайте також: Підсумки аграрного 2021 року, закон про розпаювання земель та реформування НААН: інтерв’ю Ярослава Гадзала
Пошук:
24.10.2024
Україна прийняла нову стратегію збереження різноманітності культур: коментарі від НААН
22.10.2024
Через посуху озимі почали сіяти із затримкою: експерт НААН розповів, як це вплине на врожай
20.09.2024
Просо – це страховка чи заробіток: коментар експерта НААН щодо рентабельності культури
19.09.2024
Що буде з цінами на м'ясо восени: прогноз експертки НААН
17.09.2024
Європейський Союз в пошуках майбутнього сільського господарства – Юрій Лупенко
Новини України 6 — 10 з 872
Початок | Поперед. | 1 2 3 4 5 | Наст. | Кінець