Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

05.11.2018

У НААН обґрунтовано Програму реформування аграрної науки

В умовах, коли аграрний сектор відіграє дедалі більшу роль в економіці України, Національна академія аграрних наук України має достатній потенціал для самореалізації прикладної науки, проте його реалізація неможлива без правого врегулювання питань з  розширення самоврядних повноважень, оптимізації оподаткування галузі, розпорядження ресурсами, створення Фонду саморозвитку тощо

 

Таку думку висловив в.о. першого віце-президента Національної академії України Михайло Гладій під час засідання Президії академії.

 

Засідання Президії було присвячене обговоренню проекту Програми реформування аграрної науки.

 

 

«Сьогодні є дуже важливою чітка конкретизація пріоритетних напрямів досліджень та інновацій, які, згідно з законодавством, Кабінет Міністрів України повинен подавати на розгляд Верховної Ради. Крім того, за законом держава також зобов’язана формувати ринок наукової і науково-технічної продукції», — додав Михайло Гладій.

 

При цьому надзвичайно актуальним завданням є розробка закону України, який би визначав основні принципи, пріоритети та шляхи розвитку аграрного сектору і сільських територій, в короткостроковій і довгостроковій перспективі. Прийняття такого закону сприяло б комерцізації наукової та інноваційної діяльності, в формуванні ринку наукової продукції.

 

Відповідний законопроект наразі розробляють науковці Інституту аграрної економіки. Він має створити засади для розширення самоврядних повноважень, оптимізації оподаткування галузі, розпорядження ресурсами, створення Фонду саморозвитку тощо.

 

«Прохання всім науковим установам і закладам освіти долучитися до його підготовки», — звернувся Михайло Гладій до присутніх.

 

 

Участь у засіданні взяли заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова, голова Асоціації ректорів аграрних вишів, ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України Станіслав Ніколаєнко, члени і радники Президії,  керівники науково-дослідних установ НААН.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: