Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN

Члени НААН підготували рекомендації щодо заготівлі кормів в умовах війни та обмежених ресурсів

Виробництво прогнозованої кількості кормів в умовах воєнного стану ускладнюється дефіцитом енергетичних та людських ресурсів, а також нестійкими погодними умовами.

Важлива роль у виробництві кормів для сімейних ферм та особистих селянських господарств належить створенню центрів виробництва кормів в об’єднаних територіальних громадах.

Для забезпечення продовольчої безпеки вітчизняні товаровиробники мають виробити:
  • молока - на рівні 8,23 млн тонн,
  • м’яса великої рогатої худоби - 135 тис. тонн,
  • м’яса свиней - 600 тис. тонн,
  • м’яса птиці - 1,62 млн тонн ,
  • яєць - 4,1 млрд.
При раціональній годівлі сільськогосподарських тварин і птиці 1 тонна кормів має забезпечувати виробництво 1 тонни молока з відповідними показниками якості, 0,13 т м’яса великої рогатої худоби, 0,3 т м’яса свиней, 0,45 т м’яса птиці та 5,5 тис. яєць. За таких умов споживання продуктів тваринництва на душу населення в Україні досягатиме:
  • м’яса – 54 кг (р.н. –83 кг),
  • молока – 200 кг (р.н. – 380 кг),
  • яєць – 280 шт. (р.н. – 290 шт.)
Тому у 2022 році для виробництва прогнозованих об’ємів тваринницької продукції галузь кормовиробництва повинна забезпечити заготівлю об’ємистих кормів на рівні: 1,7 млн т сіна; 7,6 млн т сінажу та 30,5 млн т силосу. 

Члени Національної академії аграрних наук України Ярослав Гадзало, Микола Роїк, Анатолій Заришняк, Валерій Адамчук, Петро Кондратенко, Василь Петриченко, Олександр Корнійчук, Віктор Задорожний, Юрій Векленко, Анатолій Гуцол, Володимир Жуков, Людмила Чорнолата, Василь Бугайов, Валерій Фурман підготували рекомендації щодо заготівлі кормів в умовах обмеженого ресурсного забезпечення.

Документ із усіма рекомендаціями можна завантажити за цим посиланням.

Нагадаємо, раніше фахівці НААН підготували такі ж рекомендації для проведення весняно-польових робіт, а також вирощування пізніх ярих культур.