.jpg)
Майже третина вирощеної кукурудзи в Україні вітчизняної селекції, - Владислав Черчель
Якщо раніше імпорт насіння кукурудзи в Україну становив 60-70 тис. т, то наразі цей показник скоротився до 30 тис. т і менше. Імпорт зменшився завдяки будівництву іноземних та вітчизняних компаній насіннєвих потужностей в Україні.
Про це розповів директор Інституту зернових культур Національної академії аграрних наук України Владислав Черчель, пише Latifundist.com.
За словами експерта, в Україні висівають до 30% насіння гібридів кукурудзи вітчизняної селекції.
Владислав Черчель наголосив, що кількість вітчизняних компаній зростає, особливо приватних, які займаються селекцією кукурудзи. Також збільшується кількість іноземних компаній, які працюють в Україні, — їх уже понад 30.
"Щодо адаптації українські гібриди кращі за іноземні. Є деякі питання щодо вологості зерна, але ця ознака залежить від зони та гібридного складу. Є вітчизняні гібриди, які теж непогано віддають вологу під час дозрівання. Але тут зазначу, що іноземні гібриди менш стійкі до посухи. Українські гібриди кукурудзи є більш посухостійкими, оскільки вони створювалися в умовах посухи", — підкреслив експерт.
Директор Інституту зернових культур наголосив, що в будь-якій країні насамперед висівається насіння вітчизняного виробництва. Наприклад, у Польщі сіють 1 млн га кукурудзи та є кілька державних підприємств, які займаються насінництвом, наприклад "Смолиця". Польські гібриди на батьківщині займають приблизно 60% площ посівів кукурудзи, бо держава цьому сприяє.
"Ми конкурентоспроможні, у порівнянні з іноземною селекцією. Наші українські гібриди нічим не гірші за світові іноземні бренди. Вітчизняні гібриди безумовно кращі за посівмат невеликих компаній, які випадково заходять на ринок України. Оскільки вони не так багато ресурсів, щоб вести селекцію. Якщо подивитися на походження гібридів таких компаній, то вони у кращому разі за ліцензією використовують вихідний матеріал великих брендових компаній або матеріал, що втратив патентний захист. Ми працюємо не гірше за світові бренди, а головне, що працюємо в Україні. Створюємо робочі місця, податки залишаються тут і наша продукція дешевша, ніж іноземних селекціонерів", — прокоментував Владислав Черчель.
За його словами, в іноземних компаній одна посівна одиниця у 2-3-4 рази дорожча. Водночас він вважає, що і для українських селекціонерів це мінус.
"Нам треба підтягуватись за ціною до них. Як показує практика ЄС та інших країн, вітчизняна селекція може бути дешевшою максимум на 30% від імпортної", — підсумував експерт.
Читайте також: Завдяки селекціонерам НААН за останні 15 років урожайність пшениці вдалося збільшити вдвічі, - Ярослав Гадзало
Пошук:
21.02.2023
Експерт НААН розповів про наслідки скидання води з Каховської ГЕС
20.02.2023
Витрати українців на продукти харчування продовжують зростати
16.02.2023
Україна стане членом Міжнародного фонду сільськогосподарського розвитку (IFAD)
09.02.2023
Де в Україні ростуть найсмачніші яблука: дослідження НААН
03.02.2023
Всупереч стереотипу черешня вибаглива до вимог ґрунту - експерт НААН
Новини України 6 — 10 з 796
Початок | Поперед. | 1 2 3 4 5 | Наст. | Кінець