Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Рекомендації щодо підбору сортів, передпосівної підготовки насіння та сівби проса  в Поліссі та Лісостепу в умовах 2020 року від фахівців Інституту землеробства НААН 06.05.2020

Рекомендації щодо підбору сортів, передпосівної підготовки насіння та сівби проса в Поліссі та Лісостепу в умовах 2020 року від фахівців Інституту землеробства НААН

Просо – одна із найбільш пристосованих культур до посухи, воно відзначається високою жаростійкістю. Рослини економно витрачають вологу, для проростання насіння достатньо всього 25-30 % води від його маси. Рослини  здатні формувати вузлові корені при мінімальній вологості ґрунту. Тому просо розглядається як одна з основних страхових культур у посушливі роки.


Впродовж останніх років в Україні спостерігається тенденція до підвищення температури повітря зі значним дефіцитом вологи у весняно-літній період.


Нинішній,  2020 рік,  не є винятком. Навпаки, у цьому році,  на відміну від попередніх, опади у зимовий період не забезпечили достатні запаси продуктивної вологи в метровому шарі ґрунту на початок березня. До середини ІІІ декади квітня ситуація погіршилася за рахунок тривалого бездощового періоду та критично низької відносної вологості повітря, що призвело до прояву суховійних явищ і, як наслідок, до значного дефіциту вологи у посівному шарі.


У технологічному циклі вирощування проса сівба – найвідповідальніший етап. За планування цього агрозаходу необхідно враховувати біологічні особливості не лише культури, але, зокрема, й сорту.
Рекомендації щодо підбору сортів, передпосівної підготовки насіння та сівби проса  в Поліссі та Лісостепу в умовах 2020 р., розроблені фахівцями ННЦ «Інститут землеробства НААН», читайте на сайті установи за посиланням:

 

http://zemlerobstvo.com/news/osoblivosti-sivbi-prosa-v-polissi-ta-lisostepu-v-umovah-vesni-2020-r/

 


Повернення до списку



Новини України

Пошук: