Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Скасування спецрежиму справляння ПДВ матиме різноспрямований вплив на окремі групи виробників рослинницької продукції 07.12.2015

Скасування спецрежиму справляння ПДВ матиме різноспрямований вплив на окремі групи виробників рослинницької продукції

Законопроектом «Про створення конкурентних умов в оподаткуванні та стимулювання економічної діяльності в Україні», підготовленим Міністерством фінансів та опублікованим на сайті відомства 30 листопада 2015 року, передбачено повне скасування спеціального режиму справляння податку на додану вартість із сільгосппідприємств, що функціонував у галузі з 1999 року.

Скасування спецрежиму ПДВ матиме різноспрямований вплив на окремих сільгосптоваровиробників – з огляду на вид та обсяги їх діяльності, а також приналежність до вертикально-інтегрованих структур, зазначив завідувач відділу податково-бюджетної політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш.

За його словами, застосування спеціального режиму справляння ПДВ – «в ув’язці» із невідшкодуванням ПДВ при експорті зернових культур – в останні роки перестало бути вигідним для сільгосппідприємств, що займаються виробництвом переважно експортоорієнтованих зернових культур – пшениці, ячменю, кукурудзи. При поставці зернових культур на експорт через посередника виробники внаслідок невідшкодування ПДВ недотримували до 20% доходів. Такі втрати не покривалися повною мірою за рахунок застосування режиму ПДВ-акумуляції, оскільки останній забезпечував формування лише менш як 10% додаткових фінансових ресурсів.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, для сільгосппідприємств, сконцентрованих переважно на виробництві експортоорієнтованих зернових культур, по яких відсутнє ПДВ-відшкодування при експорті, скасування спецрежиму ПДВ є вигідним і забезпечить формування додаткових доходів у розмірі не менше 3-5% від нинішнього їх рівня, включаючи й ресурси ПДВ-підтримки.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: