Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN

"Вже за 3-4 роки Україна може вирощувати до 6 тисяч тонн фундука", – Віктор Соболь

Україна може вийти на лідерські позиції з вирощування горіхів? Наразі українці споживають лише третину від норми цього продукту, але завдяки підтримці держави кількість горіхових садів невпинно зростає.

Про це під час Українсько-Американської конференції "Горіхова Україна. Назустріч глобальним викликам" повідомив завідувач відділу Інституту садівництва НААН України, кандидат сільськогосподарських наук Віктор Соболь.

838dacf0f5f724d25474d6ca8ed0743d.md.jpg

Як зауважив науковець, в Україні промислове виробництво горіхів ведеться вже протягом 10 років: почали з масового вирощування волоського горіху, а 6-7 років тому з’явились і перші плантації фундука.  

"Ця галузь в Україні, з одного боку – молода, а з іншого – традиційна. Адже власні сорти були створені ще в 1960-х роках. Однак культура горіхівництва певний час була недооцінена. За рівнем споживання горіхів ми все ще відстаємо від багатьох європейських та арабських країн", – зазначив Віктор Соболь.

0ca2c3fe22b2f9e11b695e0abc048b6d.md.jpg

За даними науковців, наразі українці споживають близько однієї третини від норми. Хоча цей продукт – важливе джерело природніх білків, жирів та вуглеводнів, а також альфа-кислот, які сприятливо впливають на організм людини. 

Проте завдяки розвитку Програми підтримки садівництва, в Україні намітився значний прогрес у вирощуванні горіхових садів. Ідеться переважно про волоські горіхи та фундук. 

"Фундук – не такий звичний українцям продукт, як волоський горіх. Але із відкриттям ринків, із поширенням імпорту фундука, він почав користуватися все більшим попитом. Тому аграрії зайнялись його вирощуванням. Хоча свого часу, в Інституті лісового господарства у Харкові були створені сорти фундука, які були внесені до реєстру сортів. Але тоді вони не знайшли свого споживача та були виведені з реєстру ще на початку 1990-х років", – додав Віктор Соболь.

c5d2e9bc0519941c5d7f988675c2ce7d.md.jpg

За його словами, найбільшим попитом користуються сорти з круглою формою плоду, яка спрощує технологічний процес лущення.

Вирощування фундука у найближчі 3-4 роки залишатиметься перспективним напрямком, наголошує експерт.

Наразі цією культурою вже засаджені 2000 га площ, на яких за 3-4 роки вже можна буде збирати врожай. Водночас, максимальна врожайність фундука сягає 2-2,5 тонн, а при правильному зрошуванні й живленні ґрунту органічними речовинами – до 3 тонн з гектару. Таким чином, у найближчій перспективі Україна зможе вирощувати до 6 тисяч тонн фундука.

"По деяких плодових культурах Україна вже досягла такого рівня, що нових площ насаджень більше не потребує. За рахунок високої продуктивності та врожайності, ринок вже насичений – маємо повні сховища яблук, які потрібно ще реалізувати. За декілька років подібна ситуація може скластись і з горіхами, оскільки нові дерева висаджуються дуже інтенсивно", – вважає науковець.

Він підкреслив, що з точки зору економічної доцільності процес збору горіхів має бути максимально механізований. Це дозволить збільшити обсяги переробки й споживання корисного та смачного продукту.



2f69de2b4199ec171761d3fcbd85d9fe.md.jpg