"Вже за 3-4 роки Україна може вирощувати до 6 тисяч тонн фундука", – Віктор Соболь
Україна може вийти на лідерські позиції з вирощування горіхів? Наразі українці споживають лише третину від норми цього продукту, але завдяки підтримці держави кількість горіхових садів невпинно зростає.
Про це під час Українсько-Американської конференції "Горіхова Україна. Назустріч глобальним викликам" повідомив завідувач відділу Інституту садівництва НААН України, кандидат сільськогосподарських наук Віктор Соболь.
Як зауважив науковець, в Україні промислове виробництво горіхів ведеться вже протягом 10 років: почали з масового вирощування волоського горіху, а 6-7 років тому з’явились і перші плантації фундука.
"Ця галузь в Україні, з одного боку – молода, а з іншого – традиційна. Адже власні сорти були створені ще в 1960-х роках. Однак культура горіхівництва певний час була недооцінена. За рівнем споживання горіхів ми все ще відстаємо від багатьох європейських та арабських країн", – зазначив Віктор Соболь.
За даними науковців, наразі українці споживають близько однієї третини від норми. Хоча цей продукт – важливе джерело природніх білків, жирів та вуглеводнів, а також альфа-кислот, які сприятливо впливають на організм людини.
Проте завдяки розвитку Програми підтримки садівництва, в Україні намітився значний прогрес у вирощуванні горіхових садів. Ідеться переважно про волоські горіхи та фундук.
"Фундук – не такий звичний українцям продукт, як волоський горіх. Але із відкриттям ринків, із поширенням імпорту фундука, він почав користуватися все більшим попитом. Тому аграрії зайнялись його вирощуванням. Хоча свого часу, в Інституті лісового господарства у Харкові були створені сорти фундука, які були внесені до реєстру сортів. Але тоді вони не знайшли свого споживача та були виведені з реєстру ще на початку 1990-х років", – додав Віктор Соболь.
За його словами, найбільшим попитом користуються сорти з круглою формою плоду, яка спрощує технологічний процес лущення.
Вирощування фундука у найближчі 3-4 роки залишатиметься перспективним напрямком, наголошує експерт.
Наразі цією культурою вже засаджені 2000 га площ, на яких за 3-4 роки вже можна буде збирати врожай. Водночас, максимальна врожайність фундука сягає 2-2,5 тонн, а при правильному зрошуванні й живленні ґрунту органічними речовинами – до 3 тонн з гектару. Таким чином, у найближчій перспективі Україна зможе вирощувати до 6 тисяч тонн фундука.
"По деяких плодових культурах Україна вже досягла такого рівня, що нових площ насаджень більше не потребує. За рахунок високої продуктивності та врожайності, ринок вже насичений – маємо повні сховища яблук, які потрібно ще реалізувати. За декілька років подібна ситуація може скластись і з горіхами, оскільки нові дерева висаджуються дуже інтенсивно", – вважає науковець.
Він підкреслив, що з точки зору економічної доцільності процес збору горіхів має бути максимально механізований. Це дозволить збільшити обсяги переробки й споживання корисного та смачного продукту.
Нагадаємо, селекціонерка НААН вивела два десятки сортів сої.
Читайте також: Питання використання, охорони і відновлення ґрунтів мають бути пріоритетними для України: Ярослав Гадзало на засіданні Президії НААН
16.04.2024 15:24:00
Молодий науковець НААН пройшов стажування в університеті сільськогоспо...
21.03.2024 10:21:00
Анатолій Палій обраний директором ННЦ "Інститут експериментальної...
11.03.2024 15:00:00
Президент Ярослав Гадзало домовився про співпрацю НААН з Італійською а...
08.03.2024 14:13:00
Київський аграрний університет НААН підписав угоду про співпрацю з пол...
16.02.2024 15:41:00
Фахівець НААН виграв конкурс для стажування у США...
02.02.2024 20:12:00
Президент НААН Ярослав Гадзало розповів у НУБіП про проблеми і перспек...
19.01.2024 16:31:00
Інновації та розвиток: президент НААН Ярослав Гадзало зустрівся з посл...
02.01.2024 11:33:00
Дві науковиці НААН отримали премії Верховної Ради...
28.12.2023 13:45:00
Раїса Вожегова обрана директоркою Інституту кліматично орієнтованого с...
27.12.2023 18:38:00
Відбулося чергове засідання бюро Президії НААН: які питання розглядали...