Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN

Виноградарська та виноробна галузь є перспективною для розвитку в Україні, - Ярослав Гадзало

Президент Національної академії аграрних наук Ярослав Гадзало відвідав Міжнародну конференцію з розгляду проблемних питань виноградарсько-виноробної галузі України.

На конференцію у Центр культури вина Шабо приїхали представники влади, бізнесу. науки, а також міжнародні партнери з Польщі. Зокрема, були присутні перший заступник Міністра аграрної політики і продовольства Тарас Висоцький, голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький, голова Миколаївської ОДА Віталій Кім, маршалок Західнопоморського воєводства (Польща) Ольгерд Геблевич, директор корпорації "Укрвинпром" Володимир Кучеренко, ректор Одеського національного технологічного університету Богдан Єгоров, представник Асоціації крафтових виноробів України Едуард Городецький, засновник компанії "SHABO" Важа Іукурідзе.

3f4c0e9da824ba733440d22c0fa41000.md.jpg

"Виноградарська та виноробна справа є бюджетоутворюючою галуззю, яка дає гарні прибутки, - зазначив у вітальному слові Ярослав Гадзало. - Далеко не всюди можна вирощувати виноград, а Україна має для цього ресурси. Зокрема, на півдні та заході країни. Я радий, що в нас доволі популярні як невеличкі приватні виноградники, так і великі підприємства. Значна кількість людей у світі вживає виноград, продукцію виноробства, широко виготовляють соки та дитяче харчування. Загалом, цей напрямок перспективний для розвитку в нашій державі". 

d9d9b839d28a18438488698ea75ed432.md.jpg

Ярослав Гадзало нагадав, що результатом роботи селекціонерів в Україні стали площі промислових виноградників, закладених вітчизняними сортами, які становлять близько 13-15% зайнятих територій.

"Водночас серед них частка насаджень, закладених сортами селекції Інституту виноградарства і виноробства імені Таїрова, становить понад 90%. Це вагомий результат із огляду на консервативність галузі у відношенні до класичного сортименту сортів технічного напряму використання", - додав президент НААН.

Академік вважає, що візитною карткою України мають стати технічні сорти вітчизняної селекції, зокрема селекції Інституту Таїрова. Оскільки ці сорти зберігають високий рівень стійкості до хвороб грибної етіології, одночасно володіючи ексклюзивністю смаку і аромату, зокрема, стаючи основою для створення вин.

За словами Ярослава Гадзала, успіх наукових розробок і відновлення матеріально-технічної бази залежить також від державної фінансової підтримки. Важливим залишається і розвиток законодавства в галузі виноградарства і виноробства, у вдосконаленні якого також беруть участь науковці установ НААН.

4ac57d477b0be85ced795fad47d1ed26.md.jpg

Обмін досвідом із польськими колегами дозволив напрацювати чітке бачення проблем галузі. Учасники конференції звертатимуться до народних депутатів, щоб ті внесли низку змін, аби привести законодавство у відповідність європейським нормам.