Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN

22.09.2023 15:57:00

Ціна на гречку опустилась майже до дворічного мінімуму

У серпні 2023 року середні споживчі ціни на гречані крупи зменшилися до 45,61 грн/кг, тобто на 4,5% менше, ніж у попередньому місяці, і на 39,9% менше, ніж у грудні 2022 року.

Про це розповів поінформував директор ННЦ «Інститут аграрної економіки» Юрій Лупенко.

Крім того, це – найнижчий з листопада 2021 року показник, коли ціна цей вид крупи складала 46,33 грн/кг, і у 2,1 разу менший за максимальну ціну у 96,01 грн/кг, зафіксовану у серпні 2022 року, і на 6,3 % нижчий за 48,66 грн/кг – рівень ціни на гречку у лютому 2022 року, тобто на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

"Зростання цін на гречку тривало до вересня 2022 року, а потім, з надходженням продукції нового врожаю, розпочалося поступове зниження, яке триває донині і має всі перспективи для продовження", - наголосив науковець.

За його словами, у серпні цього року найбільш суттєво знизились споживчі ціни на продукти овочевої групи, зокрема: на моркву (-63%), буряк (-54,9%), капусту білокачанну (-52,7%), цибулю ріпчасту (-50%). Також на 16,3% зменшились ціни на яблука, які у липні ще зростали.

Меншою мірою, крім вже згаданої гречки, зменшились ціни на пшеничне борошно (-2,5%), житній та житньо-пшеничний хліб (-0,5%), вершкове масло (-0,6%), соняшникову олію (-0,5%), м’які сири жирні (-0,3%), крупи ячні (-0,1%).

Водночас найбільше у серпні здорожчали сало (+2,8%), цукор (+2,1%), яловичина (+2%), свинина (+1,8%), манні крупи (+1,6%), філе куряче (+1,5%).

Дещо менше зросли ціни на ковбаси варені першого ґатунку (+1,2%) та птиця – курячі тушки (+1,1%). Інші продукти, ціни на які відстежуються вітчизняною статистикою, здорожчали в межах 1 відсотка.

Привертає до себе увагу зафіксована вперше з березня цього року здорожчання яєць – на 0,1%.

"Загалом динаміка споживчих цін відповідає прогнозним оцінкам і дає підстави для уникнення різкого зростання у нинішньому році. Певний потенціал зростання традиційно мають продукти переробки та тваринництва, більш залежні від енергетичних та сировинних факторів, тоді як ціни на овочі і фрукти, найімовірніше, продовжать зниження у вересні і, можливо у жовтні", - підсумував Юрій Лупенко.