Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN

15.06.2023 12:24:00

Ціни на яйця продовжують знижуватися

У травні 2023 року споживчі ціни на яйця зменшилися проти квітня на 22,7%, а проти грудня попереднього року – на 28,1%. Ціни на цей продукт знижуються вже другий місяць поспіль: у квітні проти березня вони подешевшали на 8,7%, хоча все ще перевищують рівень травня 2022 року на 124,9%.

Окрім яєць, у травні серед продуктів харчування зменшилися ціни на соняшникову олію (-1,3%), хліб і хлібопродукти (-0,6%), цукор (-0,4%), макаронні вироби та молоко (-0,2%), розповів директор ННЦ "Інститут аграрної економіки" Юрій Лупенко.

За його словами, загалом у травні споживчі ціни зросли на 0,5% проти 0,2% у квітні, а на продукти харчування – на 0,9% та 0,3% відповідно.

Найбільше зростання цін – на 8,7% – відбулося по фруктах, ціни на які у квітні знизились на 1,4%.

Поки що не виправдалися очікування щодо зниження цін на овочі, які у травні здорожчали на 5,6%, тоді як у квітні проти березня – лише на 0,3%.

Серед інших продуктів харчування відчутно зросли споживчі ціни на м’ясо та м’ясопродукти – на 1,7%, рибу та продукти з риби – на 0,6%, сир і м’який сир – на 0,6%.

"Загалом динаміка споживчих цін свідчить про посилення сезонних тенденцій на ринку продуктів харчування, а зростання цін на овочі та фрукти відбулося за рахунок надходження перших ягід та ранніх овочів. У наступні місяці можна очікувати сповільнення зростання цін на ці групи товарів, а по найбільш масових продуктах – зниження споживчих цін", - підсумував Юрій Лупенко.

Нагадаємо, дослідниця НААН назвала кращі аматорські сорти яблунь.

Читайте також: Знищений "золотий" сільськогосподарський регіон: науковець НААН про наслідки підриву росіянами дамби Каховської ГЕС