Темпи використання європейських квот на продукцію українського АПК в І кварталі 2015 року
За перший квартал 2015 року Україна повністю використала європейські квоти на постачання кукурудзи та меду.
За даними Міністерства аграрної політики та продовольства України, квоти на постачання меду (5 тис. т – загальні обсяги квоти) та кукурудзи (400 тис. т) вироблені повністю, на постачання яблучного та виноградного соків (10 тис. т) - на 98,8%, на постачання ячмінної крупи та борошна (6,3 тис. т) – 97,6%, на постачання вівса (4 тис. т) – на 67%.
За перший квартал 2015 року Україна експортувала до Європейського Союзу (ЄС) 2,86 т цукру, що становить 14,25% від загальних обсягів безмитної квоти (20,07 тис. т).
В рамках безмитних квот до ЄС також було поставлено 375,1 тис. т пшениці, 5,6 тис. т ячменю та 4 тис. т м'яса птиці.
Нагадаємо, що в жовтні минулого року Єврокомісія до 31 грудня 2015 року подовжила дії тарифних квот для української продукції АПК. На поточний рік ЄС закріпила аналогічні обсяги квот.
Відповідно, на 2015 рік квоти для всіх груп товарів не зазнали змін. Так, обсяги квот на м'ясну продукцію та яєчні продукти становлять:
40 тис. т – для свинини,
36 тис. т – для м'яса птиці,
12 тис. т – для яловичини,
3 тис. т – для яєць,
1,5 тис. т – для яєчних продуктів.
Щодо молочної продукції, то для неї обсяги квот становлять:
8 тис. т – для молока та йогуртів,
1,5 тис. т – для сухого молока,
1,5 тис. т – для вершкового масла.
Автономні торгівельні преференції ЄС передбачали такі обсяги тарифних квот: 950 тис. т – для пшениці, 400 тис. т – для кукурудзи та 250 тис. т – для ячменю.