Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Як садити перець і баклажани: поради від експертки НААН 14.04.2022

Як садити перець і баклажани: поради від експертки НААН

Докторка сільськогосподарських наук Інституту овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук Оксана Сергієнко поділилася порадами вирощування перцю і баклажанів для інформаційного порталу "Гречка". Ці культури мають свої особливості з вирощування та догляду.

До речі, за даним ініціативи городніх військ "Сади Перемоги", через війну у 2022-му Україна може недоотримати 58% врожаю перцю та 71% врожаю баклажанів. І це, на жаль, одні із найвищих відсотків втрат з переліку врожайності овочів в країні.

Про перець і баклажани: поради

Краще, щоб на землі під посадку перцю та баклажанів попередній рік росли бобові, люцерна, конюшина. Також гарні попередники – цибуля ріпчаста, огірок, капуста, однорічні трави. Допустимі – морква та буряк.

Термін повернення посівів на цю земельну ділянку – не раніше, ніж через 3-4 роки.

Не бажано висаджувати рослини перцю гіркого поряд з рослинами перцю солодкого. Можливе перезапилення, в результаті чого отримаєте гіркі плоди перцю солодкого.

Підготовка землі

Восени ґрунт перекопується або проводять оранку, обробляють мотоблоком. Глибина – до 20 см.

Рано навесні також необхідно розпушити верхній шар ґрунту бороною. Тобто закрити вологу граблями чи мотоблоком. Глибина невелика – 2-4 см.

Перед висаджуванням розсади треба розпушити ґрунт до глибини 14-15 см.

Сорти перцю та баклажанів

Інститут овочівництва і баштанництва НААН рекомендує такі сорти перцю:
  • ультраранній "Лада";
  • ранні "Снігур";
  • середньоранні "Валюша", "Любаша";
  • середньопізній "Світозар".
Із сортів баклажана рекомендують:
  • ранньостиглі "Сапфір", "Лідер", "Прем’єр";
  • середньостиглий "Біла лілія".
Висаджування

Розсаду висаджують у відкритий ґрунт приблизно у третій декаді травня, тобто після 20 числа. Це роблять для того, аби запобігти загрозі весняних заморозків.

Для зручнішого догляду за рослинами та збирання врожаю рядки з рослинами краще розміщувати стрічковим способом. Схема така: у стрічці – два рядочки на відстані 40-50 см, а доріжка між стрічками – 70 см.

Добрива вносять у кожну лунку. Десь 50 гранул добрива нітроамофоска або велику жменю перегною. Обов’язково їх перемішати з ґрунтом і налити води. Після того, як вода всмокталася розсади висаджують так, щоб корінці були розправлені в різні боки, акуратно.

Глибина висаджування перцю і баклажанів, наприклад, відрізняється від висаджування помідорів, тобто глибоко садити не треба.

– Треба сади не глибше, ніж до сім’ядольних листків, щоб вони залишилися над ґрунтом, – пояснює про особливості висаджування розсади Оксана Сергієнко. – Баклажан садять лише до рівня кореневої шийки.

Після приживлення розсади бажано провести мульчування ґрунту, тобто вкривання рослинними рештками.

Як пояснює експертка, це сприяє збереженню вологи в ґрунті, відпадає необхідність його розпушування, суттєво знижує появу бур’янів, плоди не будуть торкатися землі і не загниватимуть.

Догляд

Проти колорадського жука потрібно провести оприскування ділянки одним із переліку дозволених до використання в Україні пестицидів і агрохімікатів.

Врахуйте, що за 5-10 діб до початку збирання плодів та у проміжках між зборами обприскувати рослини можна лише біопрепаратами з обов’язковим додержанням кратності застосування та термінів вичікування.

Поливати рослини – у лунки, десь до 2 літрів води у кожну. Бажано потім присипати лунки сухим ґрунтом, щоб він не тріскався.

Треба слід регулярно видаляти бур’яни. Розпушувати ґрунт і одночасно підгортати його до рослин.

Підживлюють рослини препаратами, які також можна придбати в торговельній мережі.

Збір врожаю перцю та баклажанів

Плоди збирають регулярно. Обов’язково з плодоніжками. Баклажани можна збирати раз на тиждень.

– Запізнюватися зі збиранням плодів баклажана не можна. Оскільки вони швидко втрачають якість. У них уже оформлюється насіння і вони стають гіркими, – зауважує фахівчиня з овочівництва.

Плоди перцю до речі краще зберігаються у поліетиленових пакетах, у холодильнику вони можуть зберігатися до 30 діб. Баклажани швидко псуються і погано зберігаються. Але зберігати їх треба у прохолодному приміщенні за температури до 10 градусів тепла і відносною вологістю десь 80-90%.



Повернення до списку