Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

На Херсонщині вирощують екзотичні саджанці дерев 10.11.2021

На Херсонщині вирощують екзотичні саджанці дерев

До кінця листопада у селі Плодове Херсонської області триватиме збір хурми. Саджанці екзотичних дерев селекціонують та адаптують до українського клімату у науково-дослідному господарстві "Новокаховське" Інституту рису Національної академії аграрних наук України.

Хурму у Плодовому вирощують понад 30 років. Науковці вже запатентували три різновиди фрукту - "Говерла", "Роман Кош" та "Роджерс", йдеться в сюжеті телеканалу "Дом".

"Визначилися якісь сорти східної хурми, які у нас зимують. Ці дерева та плоди, вони перенесли зниження температур до мінус 27 градусів", - каже наукова співробітниця дослідного господарства "Новокаховське" Інституту рису Ольга Грабовецька.

Плід кожного виду відрізняється за формою, розміром, смаком. Найбільші можуть сягати ваги у 300 г, дрібні важать менше 100 г, водночас саме вони легше переносять заморозки.


Загальна площа дослідного господарства - 760 га. До окупації Криму Росією воно було підрозділом Нікітського ботанічного саду. Потім стало частиною Інституту рису Національної академії аграрних наук України. Багаторічний досвід селекції науковців став популярним: за саджанцями їхніх екзотичних дерев приїжджають із усіх куточків країни.

"Ці саджанці хурми ми відправляємо на пошту, і беруть її з усієї країни. Усі беруть, бо вона всім подобається. Позаяк у нас є різні сорти цієї хурми: великоплідна пізня, рання, середня", - перелічує бригадирка дослідного господарства Тетяна Власенко.

Урожай хурми науковці планують збирати до кінця листопада. Кажуть, плоди у холодному приміщенні можуть зберігатися свіжими до кінця зими. Їх не продають, а роздають колегам та гостям. Окрім хурми, у дослідному господарстві вирощують китайські фініки, ківі та банани. 



Повернення до списку



Новини України

Пошук: