Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Аналітична довідка про агрометеорологічні умови та стан посівів в Україні на 15 січня 2021 року 15.01.2021

Аналітична довідка про агрометеорологічні умови та стан посівів в Україні на 15 січня 2021 року


 

У першій  декаді січня переважала достатньо тепла погода, як для цієї пори року. Особливо теплою вона була у перші дні січня, коли на всій території країни денні температури підвищувалися до 5-9 0С тепла, на півдні до 10-15 0С, а середні добові температури перевищували норму на 5-12 0С.  Лише на початку другої декади січня на всій території країни відбулося поступове зниження температури повітря.

Середня температура повітря була вищою за норму на 1,5-7,0 0С і становила від 1 0С морозу до 7 0С тепла. Максимальна температура повітря підвищувалася до 2-14 0С тепла, на поверхні ґрунту до 7-14 0С тепла, мінімальна - знижувалася від 1-8 0С морозу, на поверхні ґрунту у найхолодніші ночі охолоджувалася до 7-11 0С морозу.

Опади у вигляді дощу та мокрого снігу спостерігалися на всій території країни. Так, за інформацією наукових установ НААН на переважній території Харківської області кількість опадів становила 14-19 мм, або 70-95% від норми, подекуди у північних та центральних районах – 21-28 мм, або в межах 115-140%  норми. У Херсонській області їх кількість складала 24-37 мм, що в 1,5-3,0 рази більше за декадну норму, у Дніпропетровській – 11-20 мм або 60-105 % декадної норми, на півдні та сході області – 21-30 мм або 110-160 % від норми, у Київській області – 18,4 мм, за норми 18 мм, у Львівській – 6,9 мм.  Станом на 13 січня майже на всій території країни випав сніг. Висота снігового покриву коливається у межах від 2 до 20 см.

В останні дні першої декади січня глибина промерзання ґрунту на переважній  частині території країни становила від 1 до 10 см, у багатьох районах Харківської та Луганської областей – від 11 до 30 см. Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння рослин пшениці озимої (3 см) під час найбільшого похолодання не була нижче 5 0С морозу і не становила загрози для озимих зернових культур. Станом на 10 січня розрахункова критична температура вимерзання рослин озимих зернових культур для середньозимостійких сортів пшениці озимої у фазі «кущіння» становила – 13-15 0С, у фазі «сходів» – 9-11 0С.

На даний час озимі зернові культури перебувають у стані зимового спокою, на півдні країни – нестійкого зимового спокою. Їх стан оцінюється як добрий та задовільний.

За прогнозами синоптиків очікується значне зниження температури повітря. У разі невисокого снігового покриву та сильних довготривалих морозів існує ризик для життєздатності рослин озимих культур.

Так, за спостереженнями науковців пошкодження й загибель озимих посівів від вимерзання відбувається у тих випадках, коли протягом трьох декад сніговий покрив не досягає оптимальної висоти за певних температурних умов. Наприклад, за температури повітря 10 0С морозу висота снігового покриву повинна становити не менше 7 см; за температури 15 0С 14 см; за температури 20 0С 20 см. Має значення також стан снігового покриву. На даний час на поверхні ґрунту сніг насичений вологою та є промерзлим, щільним і має високу провідність; верхній шар снігу випав за мінусової температури, є пухким і має вищі теплоізоляційні властивості. Крім того, продовжується снігопад і висота снігового покриву зростає.

У разі, якщо сніговий покрив не утвориться, можливі ушкодження як надземної частини рослин, так, особливо за тривалого переохолодження ґрунту, і тканини в області вузла кущіння.

На думку науковців Інститут сільського господарства Полісся НААН станом на  13 січня рівень цукрів у вузлах кущіння є достатнім, щоб навіть під незначним сніговим покривом рослини озимих зернових культур могли б без значних пошкоджень витримати прогнозовані 20 0С морозу.

Тому, за будь-яких погодних умов, а особливо за зниження температури, необхідно у визначені строки (25 січня) відібрати проби рослин озимих культур та відростити їх за методом монолітів або експрес-методом для встановлення  життєздатності рослин і визначення необхідних заходів догляду за ними. Особливу увагу потрібно приділити динаміці витрачання вуглеводів, стану конусу наростання, температурному режиму на глибині залягання вузла кущіння.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: