Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

15.09.2020

Під урожай наступних років готуємо сорти, які потенційно можуть дати до 17 тон сухого зерна, - Ярослав Гадзало


«Сорти та гібриди пізніх культур селекції наукових установ НААН порівняно з сортами іноземної селекції мають більшу посухо-, жаростійкість. За надзвичайно жорстких погодних умов поточного року спостерігаємо гарний стан гібридів кукурудзи, соняшнику, сої, інших культур селекції НААН та втішні прогнози на урожай», - на цьому під час Дня поля "Інноваційні досягнення науково-дослідних установ НААН із селекції кукурудзи, сої, технічних та лікарських культур", який відбувся у Виставково-інноваційному центрі НААН (Київська область, Васильківський район, с. Ксаверівка), наголосив Президент НААН Ярослав Гадзало.

День поля1.JPG

Ярослав Михайлович також зазначив, що схожі результати щодо врожайності продемонстрували кормові і ранні зернові культури селекції НААН, у чому аграрники мали можливість переконатися під час попередніх Днів Поля, зокрема, в Херсонській, Дніпропетровській областях.

Всього на демонстраційних полігонах в с. Ксаверівка висіяно понад 250 сортів і гібридів пізніх культур – кукурудза, соя, соргові, цукровий буряк, соняшник, картопля, окремо – лікарські рослини. І у той час, коли через погодні умови (рання холодна і затяжна весна, температура вище 30 градусів у червні і липні при кількості опадів біля 35 мм) дуже багато сільгоспвиробників, фермерів, особливо на Одещині, втратили практично весь урожай, на демонстраційних полях Академії при відсутності поливу дуже гарні перспективи на врожай.

 «Майбутнє українського аграрного сектору – за новими перспективними сортами і гібридами, які в жорстких кліматичних умовах, що, за прогнозами науковців, чекають на Україну і усі держави європейського континенту, демонструють прекрасні результати. Це і питання продовольчої безпеки держави, і нарощення експорту українських культур. Саме такі сорти створюють українські селекціонери НААН. Агровиробники мають чітко усвідомити, наскільки важливим є правильний підбір насіннєвого матеріалу, дотримання наукових технологій виробництва, сівозміни для отримання гарного результату. Сьогодні на рівні Кабінету Міністрів вирішується питання щодо поновлення зрошення на Півдні України. Про це прем’єр-міністр говорив і в Інституті зрошуваного землеробства НААН в Херсоні. Але це питання не одного року. Тому треба думати, як технологічно правильно  вирощувати високі врожаї на богарі, починаючи від вибору сорту.

Гібриди кукурудзи української селекції прекрасно витримали посуху 2020 року і мають добрі перспективи врожаю. При 35 мм опадів на цьому полігоні  при температурі 25-30 градусів і відсутності  поливу чекаємо на врожай  8-10 тон з га. На півдні, в Херсонській області, в умовах поливу, - 14 тон. А під урожай 2021 року готуємо сорти, які потенційно можуть дати до 17 тон сухого зерна», - розповів Ярослав Гадзало, запевнивши, що фермери, які користуються сортами, гібридами селекції наукових установ НААН, мають всі підстави чекати на гарний врожай навіть за жорстких кліматичних умов. До того ж ці сорти мають комплексну стійкість до 5-6 видів хвороб і шкідників.

ДП2.JPG

Ярослав Гадзало висловив подяку учасникам Дня поля – ректору Національного університету біоресурсів і природокористування України Станіславу Ніколаєнко, президенту Асоціації фермерів та приватних землевласників Миколі Стрижаку, представникам аграрних і фермерських господарств, керівникам науковим установ, чиї сорти представлені на демонстраційному полігоні, за активну участь у заході, за підтримку і високу оцінку селекційних розробок науковців НААН.

Відеорепортаж з Дня поля "Інноваційні досягнення науково-дослідних установ НААН із селекції кукурудзи, сої, технічних та лікарських культур" дивись ТУТ


Повернення до списку



Новини України

Пошук: