Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Потрібно міняти законодавчі засади фінансування аграрної науки, - Михайло Гладій 17.06.2020

Потрібно міняти законодавчі засади фінансування аграрної науки, - Михайло Гладій


Перший віце-президент НААН Михайло Гладій про особливості та проблеми фінансування аграрної науки

Пріоритет виходу з надважкої ситуації, в якій опинилась Україна, має належати вітчизняній науці.

Великою проблемою в останні роки є фінансування аграрної науки з державного бюджету – не вистачає коштів, зменшується фінансування. І цей рік не є виключенням. Ті державні структури, які раніше чітко фінансувалися з бюджету, переходять на фінансування від бізнесу. Хотілось, щоб так працювала і наука. Для нормального розвитку аграрної науки на рік потрібно близько 2 млрд грн – на проведення досліджень, виплату зарплати, капітальні вкладення тощо. Держава виділяє максимум 550 млн, які спрямовується виключно на зарплату. Середня зарплата в Академії близько 7 тис грн – найнижчий показник по Україні. В той же час, окремі державні структури мають у десятки разів більше зарплату, тому дорікання Академії на необґрунтоване використання бюджетних коштів, є абсолютно безпідставним.Проблема не завжди оптимальних наукових розробок є дуже серйозною через відтік професійних кадрів – незадовільний стан оплати праці змушує кращих фахівців іти з Академії  – тільки останніми роками майже 3 тис спеціалістів покинули Академію! Треба розуміти, що серйозна наука вимагає вкладання серйозних коштів.

Потрібно міняти підходи до фінансування науки

Звичайно, сьогодні потрібно міняти підходи до фінансування науки – переходити на прямі договірні схеми. За умов падіння економіки це складно. На жаль, в останні роки і окремі політики, і люди, далекі від науки, гальмують процеси підтримки науки. Від цього будемо багато втрачати, якщо так і далі буде продовжуватися. Для прикладу – фермери, інші структури сьогодні використовують насіння на суму понад 18 млрд грн. Все, що сіємо, що садимо – це наші вітчизняні сорти, над якими працюють вчені-селекціонери Академії. Ми складаємо серйозну конкуренцію продукції, яка завозиться в Україну, експансії іноземних сортів…  Якщо наука не буде займатися селекцією насінництва, де взяти гроші, щоб закупити насіння за кордоном?

Звичайно, потрібно міняти  законодавство про науку, підходи мають бути інші. Наголошував  і раніше – Академія, на жаль, працює і сьогодні на базі радянських часів. Колгоспів давно немає, практично немає державних структур у сільському господарстві, а наукова база залишилась старою. Тому нам часто дорікають, що треба робити серйозні реформи. Погоджуюся, і ми працюємо над цим. Подолаємо коронавірус і будемо серйозно впроваджувати програми, які вже розробили в Академії, котрі базуються на обопільній співпраці державно-приватного капіталу і науки, з залученням іноземних інвестицій. Це все стосується і науки, не тільки великого бізнесу.

Важливо розвивати грантову систему фінансування наукових установ, адже міжнародні гранти нині складають  не більше 10% і виділяються переважно приватним господарствам…Тільки за рахунок конкурсних програм, грантів, можна досягти відповідного фінансування. Треба мати кращі програми, кращі сорти, щоб отримувати ці гранти.

Яка модель фіксування аграрної науки найбільше підходить Україні?

Європейська, зокрема, німецька. Йдеться про трирівневе фінансування  – федеральне, коли від держави виділяються відповідні кошти на програми глобального характеру; другий рівень –  фінансування земель, чи, в нашому випадку, областей; третій – суто приватний, коли фірми вкладають кошти. Нам потрібно до цього переходити. Вже почали цю роботу. Створили п’ять міжрегіональних наукових центрів в Україні, до складу яких входить Академія, аграрні університети і, звичайно, бізнес та органи місцевої  влади. Якщо потрібно 2 млрд грн для  нормально фінансування Академії, держава може давати третину, решту потрібно заробляти, розробляти відповідні програми і т.ін. І у США за таким принципом відбувається фінансування...

Щодо механізму вивчення попиту аграріїв на наукові розробки Академії.

Аграріям необхідно надавати якісну насіннєву продукцію. Насіння якісне – урожай великий. Наше насіння адаптовано до наших кліматичних умов. Маємо ефективні технології утримання ВРХ. Прикладом таких господарств є ДП «Дослідне господарство імені Декабристів» Інституту свинарства і агропромислового  виробництва НААН» у Полтавській області, де впроваджено світову технологію виробництва молока. Директор цього господарства Володимир Цибенко – прекрасна, фахова людина, яка опікується справами,  і сьогодні надої молока в цьому господарстві понад 7 тис. кг молока, сучасний доїльний зал. Існує велика черга спеціалістів на робочі місця. Є й інші  господарства – ДП «Дослідне господарство «Кутузівка» Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН» (Харківська область), ДП «Дослідне господарство «Шевченківське»" Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків  НААН» (Київська область), де впроваджуємо передові технології і маємо високі результати… Бізнес хоче від нас пропозицій по технологіях виробництва у рослинництві, тваринництві. У нас є такі технології, які вже впроваджуємо у виробництво.

Інтерв'ю з першим віце-президентом НААН Михайлом Гладієм дивіться за посиланням: 

http://naas.gov.ua/video/pershiy-v-tse-prezident-naan-ukra-ni-mikhaylo-glad-y-pro-f-nansuvannya-agrarno-nauki/


 


Повернення до списку



Новини України

Пошук:
 

М'ясо птиці витісняє з раціону українців інші види м'яса – Інститут аграрної економіки 12.01.2018 М'ясо птиці витісняє з раціону українців інші види м'яса – Інститут аграрної економіки

Дата новини:  12.01.2018 13:56:00

На суднобудівно-судноремонтному заводі «НІБУЛОН» відбувся спуск на воду несамохідного перевантажувача проекту П-38 – «Нібулонівець – 2». 28.12.2017 На суднобудівно-судноремонтному заводі «НІБУЛОН» відбувся спуск на воду несамохідного перевантажувача проекту П-38 – «Нібулонівець – 2».

Дата новини:  28.12.2017 15:30:00

Офіційне звернення до ЗМІ та громадськості: Національна академія аграрних наук України повідомляє про замовну інформаційну атаку! 01.12.2017 Офіційне звернення до ЗМІ та громадськості: Національна академія аграрних наук України повідомляє про замовну інформаційну атаку!

Дата новини:  01.12.2017 17:53:00

Обрання   академіка НААН Влізла Василя Васильовича,  директора Інституту біології тварин НААН, Почесним Амбасадором Львова 30.11.2017 Обрання академіка НААН Влізла Василя Васильовича, директора Інституту біології тварин НААН, Почесним Амбасадором Львова

Дата новини:  23.11.2017 10:29:00

У Львові в приміщенні Будинку вчених відбулись урочисті заходи з нагоди відзначення Всесвітнього дня науки 20.11.2017 У Львові в приміщенні Будинку вчених відбулись урочисті заходи з нагоди відзначення Всесвітнього дня науки

Дата новини:  17.11.2017 14:36:00


Новини України 666 — 670 з 833
Початок | Поперед. | 132 133 134 135 136 | Наст. | Кінець Всі