Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Стан ярих зернових культур на території більшості областей суттєво покращився 10.06.2020

Стан ярих зернових культур на території більшості областей суттєво покращився

Погодні умови

В третій декаді травня та на початку червня спостерігалася доволі прохолодна як для цієї пори року, з частими дощами різної інтенсивності та грозами погода. Середньодобові температури повітря були на 1-7°С нижчими за норму та знаходилися у межах 9-17°С тепла.

·         Середня температура повітря за третю декаду минулого місяця виявилася на 3-4°С нижчою за середню багаторічну та становила від 13,1° до 14,3°С. Максимальна температура в найтепліші дні підвищувалася до 22-26°С, а на поверхні ґрунту вона досягала 38-50°С. Мінімальна температура повітря в найхолодніші ночі знижувалася до 1-4°С тепла. На поверхні ґрунту та на висоті 2 см місцями відзначалися заморозки інтенсивністю до -2°С.

·         Температурний режим звітної декади виявився на 6-7°С нижчим за температурний режим відповідної декади минулого року.

·         Опади різної інтенсивності спостерігалися протягом 6-8 діб, загалом, носили зливовий характер і розподілялися по території дуже нерівномірно. Їхня сума за декаду склала в середньому 21-50 мм (110-265% декадної норми), місцями 51-85 мм (270-450% декадної норми).

Стан сільськогосподарських культур

Впродовж третьої декади травня агрометеорологічні умови для росту та розвитку сільськогосподарських культур були переважно задовільними, хоча в другій її половині та на початку червня вони значно покращилися, в першу чергу це стосується вологозабезпеченості ґрунту. Разом із тим, понижений температурний режим певною мірою загальмував темпи розвитку рослин, що в подальшому може негативно позначитися на їхній продуктивності.

Після дощів запаси продуктивної вологи в ґрунті на завершення третьої декади травня під озимими зерновими культурами після різних попередників у метровому шарі значно покращилися і здебільшого були близькими до середньобагаторічних значень та становили 60-110 мм, проте в окремих регіонах південної та центральної частини країни залишалися недостатніми і варіювали від 40 до 45 мм.

Обстеження посівів озимих зернових культур показало, що на початку червня пшениця озима на більшості посівних площ завершила фазу цвітіння та знаходилася в процесі формування зернівки. В південних областях – на початку молочної стиглості зерна. У більшості сортів ячменю озимого відзначається фаза молочної стиглості зерна. Такий розвиток рослин є близьким до минулорічного, хоча і відбувається з певним випередженням (від 8 до 12 діб) у порівнянні із середніми багаторічними строками.

 

В РЯДІ ОБЛАСТЕЙ СТАН ОЗИМИХ КУЛЬТУР ЗАЛИШАЄТЬСЯ ДОВОЛІ СКЛАДНИМ

За попередніми даними, в північній частині Степу та в окремих областях Лісостепу величина біологічного врожаю більшості сортів пшениці озимої, які висівалися в оптимальні строки після кращих попередників, може становити від 6 до 7,7 т/га; після непарових попередників – від 3,3 до 5,1 т/га. Проте, як відомо, господарський урожай буде нижчим за біологічний щонайменше на 10-15%, а за несприятливих умов збирання різниця у кількості вирощеного та зібраного зерна може бути значно суттєвішою. Більше того, в південній частині Степу, зокрема в окремих районах Одеської, Херсонської, Миколаївської та Запорізької областей, стан озимих культур залишається доволі складним: значна зрідженість посівів, слабкий та нерівномірний розвиток рослин безумовно позначаться як на їхній продуктивності, так і валових зборах зернової продукції у регіоні.

Загальний недобір зерна озимих зернових культур може скласти до 50% і більше, хоча це значною мірою залежатиме від подальших погодних умов.

 

ФАКТИЧНИЙ СТАН КУКУРУДЗИ ДОБРИЙ

Враховуючи гідротермічні умови, фактичний стан гібридів кукурудзи всіх строків сівби на 4 червня 2020 року в більшості областей можна характеризувати як добрий та задовільний. Запаси продуктивної вологи під посівами даної культури на завершення травня в шарі ґрунту 0-50 см на Правобережжі були оптимальними і визначалися 70-77 мм, на Лівобережжі – задовільними (45-50 мм), у метровому шарі – відповідно 115 та 160 мм.

На початку червня кукурудза надраннього строку сівби (середина другої декади квітня) має висоту 27-35 см і сформувала в середньому по 6 (середньопізні гібриди) – 7,5 шт. листків/рослину (ранньостиглі гібриди), а оптимального строку (середина третьої декади квітня) має висоту 22-29 см, сформувала по 5-6,5 шт. листків/рослину, за пізнього строку сівби (середина першої декади травня) має висоту 16-19 см, сформувала по 3,5-4 шт. листків/рослину.

На даному етапі органогенезу культури в технологічному аспекті на посівах кукурудзи надраннього та раннього строків сівби актуальним є проведення міжрядного обробітку ґрунту та позакореневого підживлення рослин азотно-мікроелементними препаратами. На посівах пізнього строку сівби бажано застосувати післясходові гербіциди.

 

СТАН ІНШИХ ЯРИХ ТЕЖ ПОКРАЩИВСЯ

Завдяки гарному зволоженню верхніх шарів ґрунту й утриманню помірних температур повітря, що спостерігалося у другій половині травня та на початку червня, стан ярих зернових культур на території більшості областей суттєво покращився. У рослин сформувалася добре розвинута вторинна коренева система, що відповідним чином позначилося на прирості їхньої вегетативної маси та є передумовою одержання доброго врожаю. В перші дні червня виколосилися ранньостиглі сорти ячменю ярого, рослини вівса та тритикале ярого сформували прапорцевий лист.

Щодо несприятливих погодних умов, які відзначалися у квітні та травні, то в окремих регіонах спостерігалися не лише посушлива погода та заморозки, але і пилові бурі, які завдали значної шкоди сільськогосподарським культурам, зокрема посівам цукрових буряків, які в багатьох господарствах Тернопільської, Чернівецької, Івано-Франківської, Хмельницької, Житомирської, Харківської та Кіровоградської областей довелося пересівати.

Що там по фітосанітарному стану?

Загальний фітосанітарний стан посівів сільськогосподарських культур є переважно задовільним: з одного боку, понижений температурний режим утримував розвиток у посівах шкідників та хвороб, з іншого – значне вологозабезпечення ґрунту сприяло зростанню кількості бур’янів у посівах, що за дощової погоди в більшості господарств не давало змоги провести обробку полів гербіцидами.

В основному, в посівах озимих зернових культур кількість шкідників не перевищує ЕПШ, їхній розвиток та розмноження стримує прохолодна погода з рясними опадами. Ураження озимих культур борошнистою росою залишається стабільним – у нижньому стеблостої. На ячмені озимому розвиток гельмінтоспоріозних плямистостей (у більшості темно-бура) триває і досягає підпрапорцевого та прапорцевого листка.

На необроблених посівах ячменю ярого та вівса продовжують шкодити личинки п’явиць, які масово відродилися й активно харчуються (ЕПШ – 0,5-1 личинка/стебло).

На сходах кукурудзи шкодять мухи, пошкодженість становить до 5% рослин. На відміну від попередніх років, завдяки рясним опадам не виявлено попелиць на сходах соргових культур.

Джерело

Микола Солодушко,

завідувач лабораторії агробіологічних ресурсів озимих зернових культур Синельниківської селекційно-дослідної станції Інституту зернових культур НААН України, АПК ІНФОРМ


Повернення до списку



Новини України

Пошук: