Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

24.06.2019

Ярослав Гадзало на 29-й з’їзді Асоціації фермерів розповів про законопроект, щодо передачі земель НААН в оренду

19 червня 2019 року у приміщенні Президії Національної академії аграрних наук України одночасно з святкуванням Дня фермера відбувся 29-й з’їзд Асоціації фермерів та приватних землевласників України за участі президента НААН Ярослава Гадзало, в. о. Міністра аграрної політики та продовольства України Ольги Трофімцевої, президента АФЗУ Миколи Стрижака, народного депутата Вадима Івченко та членів АФЗУ.

В ході з’їзду було представлено нових голів обласних асоціацій, а також  розглянуто ряд важливих для сільського господарства питань, серед яких проблеми зменшення кількості фермерських господарств, вдосконалення правового регулювання та державної підтримки, захисту інтересів фермерів, селян та малих селянських господарств. 

Одним з особливо актуальних питань, які обговорювалися на з’їзді, став новий законопроект, щодо передачі в оренду земель Національної академії аграрних наук України, з яким виступив президент НААН Ярослав Гадзало.

На сьогоднішній день частина земель, які знаходяться у розпорядженні підприємств НААН не використовуються для проведення досліджень. Це пов’язано як з недостатнім фінансуванням установ, так і з необхідністю додержання вимог просторової ізоляції посівів оригінального, елітного, сертифікованого насіння та садивного матеріалу плодових культур. Зважаючи на це, НААН України було за запропоновано передавати в оренду землі, які не використовуються, фермерам та селянам.

«Планується, що частина земель, яка на сьогоднішній день не використовується, буде передаватися в оренду для сільськогосподарського використання на строк до семи років, - розказує президент НААН України Ярослав Гадзало. – Звичайно цей процес має відбуватися прозоро, без різноманітних спекуляцій. Тому нашою академією було створено та передано до відповідного комітету Верховної Ради закон, який передбачає внесення поправок до деяких законодавчих актів, які регулюють передачу в оренду земельних ділянок, що знаходяться

у постійному користуванні наукових установ. Він покликаний зробити процес передачі прозорим, без прихованих схем та маніпуляцій».

Зокрема, завдяки запропонованим нами доповненням буде чітко прописані строки, на які земля передається в оренду. В даному випадку вони складають не більше 7 років.

Також, щоб уникнути спекуляцій на ринку землі, нами було запропоновано доповнити частину шосту статті 93 Земельного кодексу України, та статтю 8 Закону України «Про оренду землі» , які стосуються передачі ділянки у суборенду, наступними словами: «крім земельної ділянки державної власності, яка передається в оренду із постійного користування наукових установ, організацій, підприємств Національної академії аграрних наук України».

Ще одним важливим пунктом, який має не допустити тіньових схем та незаконного використання земель НААН, є той момент, що укладення договору оренди земельної ділянки із земель Національної академії аграрних наук України буде здійснюватися за результатами аукціону через систему Prozorro», - розказує Ярослав Гадзало.

Пропонується також доповнити відповідні статті, які стосуються продажу землі, пунктами, які виключають можливість продажу ділянок державної власності, які були передані в оренду із постійного користування наукових установ підприємств Національної академії аграрних наук України, не допускаючи жодних можливостей для їх протиправного відчуження. 

Тобто це переводить процес оренди землі НААН і її подальшого використання в повністю правове поле, чітко визначає строки оренди, дозволяє повністю на законних і прозорих умовах обирати орендарів, які пропонують кращі умови.

Така передача земель в оренду в  першу чергу має піти на користь селянам, малим та середнім фермерським господарствам, які зможуть її використовувати в коротко- та середньо тривалій перспективі, активізувати розвиток малих селянських господарств, покращує можливості створення селянських кооперативів. Тобто, дані зміни в першу чергу несуть селозберігаючий характер і виступають на захист саме селян і малих та середніх фермерських господарств, а не агрохолдингів, - пояснює президент НААН України Ярослав Гадзало.

Нові зміни до законодавства враховують і подальше використання отриманих коштів, які спрямовуються виключно на проведення інституційної наукової та науково-технічної діяльності, забезпечення розвитку інновацій та розширення наукової та матеріально-технічної бази наукових установ. Тобто такі кроки позитивно відобразяться і на науковій матеріальній базі та допоможуть знайти кошти для нових досліджень, виведення перспективних сортів та гібридів, підтримку та впровадження нових наукових розробок, - зазначають у Національній академії аграрних наук України.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: