Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

НААН створить робочу групу для розробки методики складання схем землеустрою об’єднаних територіальних громад і проектів формування масивів земель сільськогосподарського призначення 22.10.2018

НААН створить робочу групу для розробки методики складання схем землеустрою об’єднаних територіальних громад і проектів формування масивів земель сільськогосподарського призначення

Чинна містобудівна документація не в змозі вирішити проблеми формування раціональної системи землекористування, створення екологічно збалансованих ландшафтів, наукового обґрунтування перерозподілу земель та екологізації землекористування. Таку думку висловив радник Президії НААН, професор Леонід Новаковський під час круглого столу з питань землеустрою об’єднаних територіальних громад.

 

Він зазначив, що утворення ОТГ не можна завершити визначенням їхніх меж за топографічними картами, а площу вираховувати в квадратних кілометрах. Без встановлення на місцевості меж ОТГ і без внесення їх до Державного земельного кадастру некоректно говорити про рубежі юрисдикції органів місцевого самоврядування.

«У нас уже 20 років немає інформації про якісний облік земельного фонду, а з 2016 року не ведеться кількісний облік земель адміністративно-територіальних одиниць, не публікується інформація про моніторинг земель. Чотири роки без інформації про ОТГ в кадастрі — це забагато», — наголосив Леонід Новаковський.

 

Попри конституційне визначення землі основним національним багатством, в Україні досі немає Загальнодержавної програми використання та охорони земель, немає законодавчо визначеного державного органу з контролю за використанням і охороною земель, не ведеться комплексний  моніторинг земельного фонду. Крім того, впродовж останніх років у Державному бюджеті зовсім не передбачалося коштів на охорону земель, хоча 47,6% земельного фонду є державною власністю. Водночас тільки у 2017 році, наприклад, було сплачено 26,4 млрд грн земельного податку та орендної плати за землю. За 9 місяців цього року лише від продажу права оренди земель державної власності надійшло 128 млн грн. «Отже кошти є. У нас навіть є Національний план боротьби з деградацією земель на 2016-2020 роки, затверджений Кабінетом Міністрів. Однак досі не видно особливої охорони земель державою. І про це, крім науковців, майже ніхто і не говорить», — наголосив Леонід Новаковський.

 

За підсумками обговорення прийнято рішення створити робочу групу, яка розробить для подання Верховній Раді України методичні положення схеми землеустрою об’єднаних територіальних громад. Вони повинні забезпечити розробку документації для охорони земельного фонду і бути основою для подальшого складання проектів землеустрою щодо формування масивів земель сільськогосподарського призначення.

Круглий стіл пройшов під головуванням президента НААН Ярослава Гадзало. У дискусії з обговорення доповідей узяли участь перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк, заступники Голови Комітету ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко і Григорій Заболотний, директор Департаменту Держгеокадастру Олександр Краснолуцький, учені наукових установ  Дмитро Бамбіндра, Олександр Татаріко і навчальних закладів Анатолій Шворак, Юрій Карпінський, Михайло Ступень, працівники асоціацій і спілок. Заслухані доповіді щодо принципів і практики формування ОТГ і проблем встановлення (зміни) їх меж, методичні основи складання схем землеустрою ОТГ; консолідації земель у межах ОТГ: методології здійснення та землевпорядного забезпечення.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: