Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Зареєстровано гібрид кукурудзи з вмістом крохмалю 73,8%, — Ярослав Гадзало 22.08.2018

Зареєстровано гібрид кукурудзи з вмістом крохмалю 73,8%, — Ярослав Гадзало

Одним із найперспективніших напрямів селекції кукурудзи є створення сортів із високим вмістом крохмалю для виробництва біоетанолу. Про це заявив Президент Національної академії наук України Ярослав Гадзало на засіданні Президії академії з питань інноваційних технологій селекції зерна кукурудзи.

Зокрема, в результаті проведених досліджень виділено лінії, які формували зерно з вмістом крохмалю 73-75%. Зареєстровано гібрид «Росток» з вмістом крохмалю 73,8%. За врожайності 8,14 тонни вихід крохмалю з 1 га становитиме 6 тонн. «Для України забезпечення власними енергоносіями з налагодженням виробництва пального з рослинної сировини поряд з енергозбереженням — шлях до виходу з енергетичної залежності та зростання економічного потенціалу. Розробка сортів кукурудзи для спеціалізованого використання — з високим вмістом крохмалю, каротину, антоціану — безумовний пріоритет селекціонерів академії», — додав Ярослав Гадзало.

Важливим успіхом у селекції кукурудзи наукових установ НААН є формування унікальної генетичної колекції, що налічує понад 400 ліній основних генетичних плазм. Таке різноманіття дає можливість синтезувати гібриди за різними біологічними групами, структурою та напрямами використання. Це вивело насінництво кукурудзи на новий рівень і як наслідок привело до динамічного розширення площ ділянок гібридизації, що сягають понад 14 тис. га. «Авторське право дає можливість проводити первинне насінництво батьківських компонентів понад 230 комерційних гібридів. Це повністю забезпечує потреби вітчизняних виробників за агрокліматичним районуванням, біологічними властивостями і напрямами використання: на зерно, силос, зелену масу, харчові цілі тощо», — наголосив Президент НААН.

Для розробки інноваційних біотехнологічних і селекційних методів створення новітніх вітчизняних гібридів кукурудзи проводять сумісні дослідження грантових проектів в Оксфордському університеті (Велика Британія), Хейлунцзянській академії сільськогосподарських наук (КНР), компанії  BioDiagnostics Inc. (США).


Повернення до списку



Новини України

Пошук: