В Україні картопля селекції НААН займає 90% площ, — Ярослав Гадзало
Картопля української селекції не поступається іноземним зразкам ані смаковими властивостями, ані врожайністю. Про це заявив Президент Національної академії аграрних наук Ярослав Гадзало під час Дня поля, що відбувся в Інституті картоплярства на Київщині.
Він додав, що 90% усіх площ засіваються картоплею саме вітчизняної селекції. Величезний внесок належить Інституту картоплярства, колекція сортів якого налічує понад три тисячі зразків. Серед них приблизно 30 найбільш поширених високоврожайних сортів, а також ультраранньостиглі сорти, що дають високі врожаї вже на 35-40 день після сходів. Окрему увагу приділили демонстрації сортів, стійких до посухи і солонцюватих ґрунтів.
«Майже вся картопля, за винятком кількох відсотків, вирощується в приватному секторі, і завдання науки якраз і полягає в тому, аби забезпечити їх новими високоврожайними сортами, що стійкі до хвороб і шкідників, адаптовані до погодних умов і дають не менше 50 тонн картоплі з гектара. Інститут це завдання вирішує», — сказав Ярослав Гадзало.
Президент НААН наголосив на необхідності збільшувати площі картоплі, нарощувати переробку за рахунок крохмалю, чіпсів, технічних спиртів і біоетанолу. «Ми працюємо над цим і маємо непогані здобутки. За останні роки відкрили нових пунктів, передали інституту волинську дослідну станцію, зробили непоганий опорний пункт в Інституті зрошуваного землеробства, щоби цю зону забезпечити посухостійкими сортами. Відкрили кілька біотехнологічних лабораторій, останню збудували за рахунок корейських інвестицій», — додав Ярослав Гадзало.
***
Довідково: Інститут картоплярства є провідною установою, що здійснює науковий супровід галузі за напрямами біо- і ДНК-технологій, селекції, насінництва, оздоровлення та прискореного розмноження оздоровленого садивного матеріалу, технології та захисту рослин. Разом із науково-дослідними установами та опорними пунктами інститут щороку вирощує 10-15 тисяч тонн насіннєвого матеріалу картоплі високих категорій.
Пошук:
21.01.2025
Стійкість харчової промисловості України в умовах війни підтверджує необхідність прискорення її розвитку – Юрій Лупенко
13.01.2025
Ріпак із показником 60% є найбільш рентабельною культурою року ‒ експерт НААН
24.10.2024
Україна прийняла нову стратегію збереження різноманітності культур: коментарі від НААН
22.10.2024
Через посуху озимі почали сіяти із затримкою: експерт НААН розповів, як це вплине на врожай
20.09.2024
Просо – це страховка чи заробіток: коментар експерта НААН щодо рентабельності культури
Новини України 1 — 5 з 869
Початок | Поперед. | 1 2 3 4 5 | Наст. | Кінець