Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

25 років як в Україні розпочато земельну реформу 15.03.2016

25 років як в Україні розпочато земельну реформу

15 березня 2016 року в Національній академії аграрних наук України відбувся круглий стіл «25 років земельної реформи: задуми, здобутки, проблеми завершення».

До участі у роботі круглого столу були запрошені народні депутати, безпосередні керівники та учасники реформування земельних відносин, колишні голови Державного комітету земельних ресурсів, а також вчені, директори Інститутів системи НААН та працівники громадських землевпорядних організацій.

Ярослав Гадзало підкреслив, що Національна академія аграрних наук України, персональний склад якої було обрано 25 грудня 1990 року, безпосередньо брала участь у формуванні наукової та правової бази реформування земельних відносин. Проведенню реформи, особливо на її початковому етапі, приділяли значну увагу президенти Академії - Олексій Созінов та Михайло Зубець, який одночасно з керівництвом Академією був у цей період Віце-прем’єр-міністром, міністром сільського господарства та народним депутатом України. Державний комітет України із земельних ресурсів очолювали академіки Павло Гайдуцький, Леонід Новаковський та Анатолій Даниленко.

Серед основних критеріїв оцінки завершеності земельної реформи Леонід Новаковський, академік НААН, під керівництвом якого вийшло три редакції Земельного кодексу України, виділяє наступні: 

  • формування комунальної власності; 
  • забезпечення реалізації конституційних повноважень власників землі; 
  • консолідація земель сільськогосподарського призначення; 
  • завершення формування правового поля, визначеного Земельним кодексом; 
  • зміна спрямованості землеустрою та удосконалення земельного кадастру. 

«Коли ми розпочинали земельну реформу, орієнтиром для нас була Франція, інші європейські держави, що ведуть господарство на засадах сімейних ферм. Ми розпаювали землю, обмежили площу приватного землеволодіння до 100 га, заборонили передачу сільськогосподарських земель у власність іноземних громадян і іноземних юридичних осіб. Хто викупить землі на умовах відкритого аукціону зараз? Безумовно, що не українські громадяни та фермери. Це будуть або агрохолдинги або інші аграрні об’єднання за участю іноземного капіталу», - зазначив Леонід Новаковський.

На засіданні круглому столу були присутні представники влади. З вітальним словом виступив Олег Ляшко, який зазначив, що питання землі для української держави – це ключове питання її незалежності, а аграрна наука – невід’ємна умова успішного сільськогосподарського виробництва. В свою чергу, Григорій Заболотний, підкреслив переваги технократичності уряду: «При прийняті рішень потрібно спиратися на наукові аргументиНеобхідно чути вчених та розуміти проблеми, які стоять перед українською аграрної наукою».

Микола Пшевлоцький, начальник Львівського обласного земельного управління у своїй промові наголосив на те, що в Академії сконцентрувався той потенціал, який не залишить питання земельної реформи осторонь. «Академії важливо виступити не просто ініціатором, а й трансформатором тих проблем, які нагромадились в такій важливій сфері як регулювання земельних відносин», – зазначив Микола Пшевлоцький.

Наприкінці зустрічі було вирішено створити робочу групу з опрацювання питань завершення земельної реформи на чолі з Леонідом Новаковським.

Фото: Прес-служба РПЛ


Повернення до списку



Новини України

Пошук: