Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Нарада з питань відновлення роботи та розвитку зрошувальних систем 13.01.2016

Нарада з питань відновлення роботи та розвитку зрошувальних систем

12 січня 2016 року у приміщенні Мінагророполітики України під головуванням Міністра аграрної політики та продовольства України ПАВЛЕНКА Олексія Михайловича відбулася нарада з питань відновлення роботи та розвитку зрошувальних систем.

Із інформацією щодо стану використання меліорованих земель та питання відновлення їх роботи виступив ПАВЛЕНКО Олексій Михайлович. Він зазначив, що за результатами проведеного агрокліматичного районування, площі сухої та дуже сухої зон в Україні зросли на 7% і охоплюють 11,6 млн га орних земель. «Сума активних температур зросла на 250-350 оС. Умови північного Лісостепу та Полісся нині відповідають умовам, що 25-30 років тому були характерними для Степу, тобто півдня країни. 2015 рік це підтвердив спекотним серпнем і більше, аніж 100-денним періодом без опадів. В крайніх південних регіонах країни 9 років із 10 є посушливими. У центральному Степу – 6 із 10. А на Поліссі, де раніше характерним було перезволоження, недостатньо вологі умови спостерігаються кожен 3-й рік. Такі умови суттєво впливають на динаміку аграрного виробництва в Україні»

Про сучасний стан і ефективність використання державного водогосподарсько-меліоративного комплексу доповіла ОВЧАРЕНКО Ірина Іванівна т.в.о. голови Державного агентства водних ресурсів України.

Про вдосконалення законодавства для забезпечення роботи та розвитку зрошувальних систем розповіли народні депутати України ХЛАНЬ Сергій Володимирович та ГОРДЄЄВ Андрій Анатолійович.

Від Національної академії аграрних наук участь у нараді прийняли президент академії ГАДЗАЛО Ярослав Михайлович, директор Інституту водних проблем і меліорації РОМАЩЕНКО Михайло Іванович, директор Інституту зрошуваного землеробства ВОЖЕГОВА Раїса Анатоліївна.

З науковими засадами розвитку зрошення в Україні присутніх ознайомив РОМАЩЕНКО Михайло Іванович - директор Інституту водних проблем і меліорації. В своїй доповіді Михайло Іванович звернув увагу, що модернізація та реконструкція зрошувальних систем має базуватися на застосуванні нових способів та техніки поливу, зокрема систем краплинного зрошення та низьконапірних систем дощування. Не менш важливими факторами є правова та інституційна реформи, кадрове та наукове забезпечення галузі меліорації.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: