Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Часткове збереження спецрежиму ПДВ для усіх видів сільгоспдіяльності ставить у привілейоване становище виробників експортоорієнтованої продукції – Інститут Аграрної Економіки 25.12.2015

Часткове збереження спецрежиму ПДВ для усіх видів сільгоспдіяльності ставить у привілейоване становище виробників експортоорієнтованої продукції – Інститут Аграрної Економіки

У процесі прийняття компромісного рішення щодо застосування спецрежиму ПДВ у сільському господарстві, Міністерство фінансів України обрало чи не найгірший із можливих варіантів – часткове збереження спецрежиму ПДВ для усіх видів сільгоспдіяльності, зазначив завідувач відділу податково-бюджетної політикиНаціонального наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш.
Розроблений Мінфіном законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» (реєстр. №3688 від 22.12.2015) передбачає часткове збереження на 2016 рік дії спецрежиму ПДВ за схемою 25/75. Це означає, пояснив експерт, що 25% сум ПДВ залишатимуться у розпорядженні сільгосппідприємств, а 75% сум податку буде спрямовуватися до держбюджету без подальшого цільового використання, на чому наполягало Мінагрополітики в альтернативному законопроекті. Ним, зокрема, пропонувалася централізація 10% сум ПДВ-акумуляції із подальшим розподілом в рамках цільових бюджетних програм підтримки.
За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, від реалізації запропонованої Мінфіном схеми у 2016 році виграють лише великі сільгосппідприємства та зернотрейдери. Усі інші учасники економічних відносин в сільському господарстві, включаючи й державу, програють, зазначив Леонід Тулуш.
За його словами, ПДВ-підтримка по відношенню до чистої виручки від реалізації експортоорієнтованої рослинницької продукції становить близько 10%. При цьому внаслідок відновлення ПДВ-відшкодування при експорті ціна на таку продукцію зросте не менш як на 12-15%. Отже, її виробники від законодавчих змін навіть виграють.

Повернення до списку



Новини України

Пошук: