Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Основними імпортерами українських зернових та олійних культур у січні-вересні 2015 року залишилися Азія, Африка та Європа – Інститут аграрної економіки 16.11.2015

Основними імпортерами українських зернових та олійних культур у січні-вересні 2015 року залишилися Азія, Африка та Європа – Інститут аграрної економіки

У товарній структурі вітчизняного експорту традиційно переважає продукція рослинництва, головними продуктами в якій є зернові й олійні культури, а також рослинна олія.

Основними покупцями українських зернових та олійних культур у січні-вересні 2015 року, як і в попередні роки, є країни Азії, Африки та Європи, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» з наукової роботи, д.е.н. Микола Пугачов.

При цьому найбільші частки у вітчизняному експорті зернових належать Китаю (15,7%), Єгипту (13,2%), Іспанії (8,0%), Саудівській Аравії (7,3%) та Кореї (5,8%). Вагомими є також частки Ізраїлю, Нідерландів та Італії, які наближаються до показника у 5%. Загалом на ці країни припадає понад 60% вартісного обсягу експорту зернових культур, зазначив науковець.

За його словами, лідируючу позицію серед імпортерів олійних культур з України продовжує утримувати Туреччина (24,0%). Значними є також частки Ірану (13,2%), Франції (12,9%), Бельгії (9,0%), Португалії (7,5%) та Пакистану (5,2%). Сумарно їх частка складає близько 72% вартості експорту товарів цієї групи.

За 9 місяців 2015 року майже 50% олії, експортованої з України, закупили дві країни – Індія та Китай. При цьому вартісна частка Індії, де вітчизняна олія – переважно соняшникова – користується найбільшим попитом, склала 33,6%. Частка Китаю удвічі менша – 16,2%. Частки решти основних імпортерів значно менші: Іран – 5,6%, Італія – 4,0%, Малайзія – 3,9%, Іспанія – 3,7%, Нідерланди –3,6%, Єгипет – 3,3%. Разом ці країни акумулюють близько 80% експорту українських олій та жирів, зауважив Микола Пугачов.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська,

Тел.: +38 044 258 31 12

Відділ науково-організаційного забезпечення та координації досліджень

Ел. пошта: press@iae.org.ua

Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки»

Веб-сайт: www.iae.org.ua


Повернення до списку



Новини України

Пошук: