Селекціонери Інституту картоплярства НААН України вивели новий сорт картоплі «Солоха»
Сорт картоплі "Солоха" зовсім недавно вивели селекціонери Інституту картоплярства (Київська область) НААН України, і він успішно приживається в умовах півдня України. Аграрії, які із задоволенням закуповують його насіння, кажуть, що новий сорт може давати по два врожаї на рік, по 40 т/га.
Завдяки незвичайному кольору, її охоче купують для приготування страв в кафе і ресторанах.
Заступник директора з наукової роботи з питань селекції та насінництва інституту картоплярства Микола Фурдига ділиться порадами щодо посадки картоплі.
"Картопля не проросте в холоді та при посусі. Вологи в землі мало, ще є надія на березневі дощі. Краще пригальмувати ріст паростків. Розкласти картоплю в коморі, тонкі проростки обламати. З них врожаю не вийде. Нові виростуть товстіші. Також слід викинути картоплю, що вкрилася сухою гниллю".
В умовах зміни клімату українцям треба переходити на посухостійкі сорти. Вони майже не реагують на нестачу вологи в повітрі та ґрунті. В інституті вивели такі — Княгиня і Случ.
"В Україні цього року бракує якісної насіннєвої картоплі, — додає Микола Фурдига. — Перед купівлею слід перевірити сертифікати якості. Бо можна залишитися без грошей і хорошого насіння для наступного року".