Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN

06.06.2019 11:47:00

Вчені виявили ген, властивий смачним помідорам

Міжнародна команда вчених з Інституту Бойса Томпсона і Китайської академії сільськогосподарських наук з’ясувала, чому продаються в супермаркетах помідори найчастіше не радують покупців – як виявилося, їм не вистачає версії гена, яка надає помідорів виражений смак. В ході дослідження фахівці визначили рідкісну версію гена TomLoxC, яка присутня в 91,2% диких томатів, але тільки в 2,2% одомашнених варіантах овоча. За словами експертів, саме ця версія гена обумовлює смакові якості помідорів.

Цей ген також пов’язаний з виробленням ароматичних сполук з каротиноїдів – пігментів, які роблять помідори червоними. Вчені повідомляють, що в одомашнених сортів томатів також було близько 5000 генів, які зазвичай зустрічаються у їх диких родичів.

Деякі з цих генів забезпечують захист рослин від патогенів. Дослідники повідомляють, що отримані результати допоможуть селекціонерам вирощувати смачніші помідори, а також виводити нові сорти томатів, стійкі до хвороб.


aspekty.net