Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Особливості проведення весняно-польових робіт у 2023 році в Лісостепу та Поліссі в умовах воєнного стану 10.03.2023

Особливості проведення весняно-польових робіт у 2023 році в Лісостепу та Поліссі в умовах воєнного стану

Враховуючи існуючі прогнози спеціалістів, проведення весняно-польових робіт у 2023 році буде чи не складніше, ніж у попередньому. Адже у минулому році на час повномасштабного вторгнення держави-агресора готовність аграрного сектору до весняної посівної була майже повною. У цьому ж році здорожчання практично всіх матеріально-технічних ресурсів (пальне, засоби захисту, мінеральні добрива) та проблеми з експортом продукції призведуть до ускладнення в підготовці та проведенні весняно-польових робіт.

За прогнозом Мінагрополітики, очікується певна зміна структури щодо посіву агрокультур. Зокрема, збільшуватимуться посівні площі під олійними (ріпак, соя, соняшник), що пов’язано з ростом цін на олійні культури і зниженням вартості їх логістики в перерахунку на одиницю продукції. Очікується зменшення виробництва пшениці, однак і за таких умов її очікується вдвічі більше, ніж необхідно для забезпечення  внутрішніх потреб. Також дещо збільшиться площа під культурами, які використовуються для забезпечення потреб  внутрішнього ринку, як спостерігалося у випадку з гречкою.

За попередніми даними структурних підрозділів обласних державних адміністрацій, що забезпечують виконання функцій із питань агропромислового розвитку, очікувана посівна площа у всіх категоріях господарств на підконтрольній території України під урожай 2023 р. може скласти 21,8 млн га, що на 6,8 млн га менше від показника 2021 р. (28,6 млн га), йдеться в повідомленні Мінагрополітики. Зокрема, аграрії скоротили посівні площі пшениці озимої до 3,8 млн га (під урожай 2022 – 6,5 млн га), ячменю – до 613 тис. га (під урожай 2022 – 969 тис. га), жита – до 79,2 тис. га (108,5 тис. га). 

На тлі цього Національний банк України прогнозує скорочення врожаю зернових та зернобобових у 2023 р. на 15,2% до 45,6 млн тон в порівнянні з 53,8 млн тон у 2022 р. Про це йдеться у «Інфляційному звіті» Національного банку України за січень 2023 р. За даними НБУ урожай зернових у 2022 р. скоротився на 40%, хоча це переважно відбулося внаслідок суттєвого зменшення зібраних площ через окупацію та мінування окремих територій, а також на фоні рекордних врожаїв попереднього року.

В умовах воєнного стану та складного забезпечення матеріально-технічними ресурсами стратегія проведення весняно-польових робіт в цьому році потребує особливих підходів порівняно з загальноприйнятими рекомендаціями та їх корегування залежно від щорічних погодних та економічних умов, стану сільськогосподарських культур, передусім озимих.

У зв’язку з умовами, що складаються цього року, товаровиробникам сільськогосподарської продукції запропоновані рекомендації, які містять перспективні, перевірені наукою та багаторічним виробничим досвідом зональні технологічні прийоми вирощування озимих і ярих зернових, зернобобових, круп’яних та олійних культур.

Переглянути науково-практичні рекомендації від фахівців НААН щодо особливості проведення весняно-польових робіт у 2023 році в Лісостепу та Поліссі в умовах воєнного стану можна за посиланням.



Повернення до списку



Новини України

Пошук: