02.02.2023
Фахівці НААН довели показник виживання рослин озимих зернових після відрощування до 98-99%
Третя декада січня характеризувалася теплою, непритаманною для цієї пори року погодою. У зв’язку з цим, перезимівля озимих культур впродовж січня залишається складною. До 15 січня на більшій території країни ще утримувався слабкий сніговий покрив, але починаючи з 16 січня наступило аномальне, як для цього місяця підвищення температури повітря і він розтанув.
Середньодобові температури повітря становили 0,2-9 ºС тепла, що на 6,9-13,6 ºС вище норми. Максимальна температура підвищувалася до 4,8-13,4 ºС тепла, а мінімальна опускалася до 2-6 ºС морозу.
Такі агрометеорологічні умови є провокативними для посівів озимих і вкрай небажаними у разі різкого зниження температури повітря за відсутності снігу.
За даними ННЦ "Інститут землеробства НААН" мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур становила 3-7 ºС морозу, що вище критичних меж вимерзання. Розрахункова критична температура вимерзання добре розвиненої з осені пшениці озимої середньої морозостійкості на 20 січня по Київській області становила 13-15 ºС.
Наразі рослини озимих зернових культур перебувають у стані зимового спокою. Агресивних і довготривалих несприятливих факторів зовнішнього середовища на більшості території, які могли б викликати загибель рослин, немає. Стан озимих культур задовільний.
Результати відрощування озимих зернових культур науковцями ННЦ "Інститут землеробства НААН" показали, що виживання рослин станом на 25 січня становило 98-99%. Інтенсивність відростання надземної маси озимих зернових культур після 24-годинної експозиції склала 5-9 мм.
Читайте також: Селекціонери НААН вивели 7 нових сортів чорної смородини
Пошук:
13.01.2025
Ріпак із показником 60% є найбільш рентабельною культурою року ‒ експерт НААН
24.10.2024
Україна прийняла нову стратегію збереження різноманітності культур: коментарі від НААН
22.10.2024
Через посуху озимі почали сіяти із затримкою: експерт НААН розповів, як це вплине на врожай
20.09.2024
Просо – це страховка чи заробіток: коментар експерта НААН щодо рентабельності культури
19.09.2024
Що буде з цінами на м'ясо восени: прогноз експертки НААН
Новини України 1 — 5 з 868
Початок | Поперед. | 1 2 3 4 5 | Наст. | Кінець