Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Про діяльність НААН в умовах воєнного стану в Україні: доповідь Ярослава Гадзала 24.11.2022

Про діяльність НААН в умовах воєнного стану в Україні: доповідь Ярослава Гадзала


Доповідь президента НААН, академіка НААН Ярослава Гадзала на засіданні Загальних зборів Національної академії аграрних наук України

Шановні члени Національної академії аграрних наук України!

Шановні наукові працівники, делеговані трудовими колективами наукових установ Академії, та шановні запрошені!

Сьогодні 274 день як точиться широкомасштабна кривава війна, розпочата проти України рашистською ордою. Захист Батьківщини став справою кожного українця. Збройні Сили України, за підтримки усього народу, мужньо протистоять агресії. На боротьбу з ворогом пліч-о-пліч із професійними військовими стали лікарі, вчителі, працівники комунальних служб, рятувальники, спортсмени, журналісти, мільйони українських громадян. Боротьба нашого народу є боротьбою за Україну та Європу, за мир і кращий світ!

217 працівників НААН героїчно відстоюють нашу незалежність і свободу зі зброєю в руках, інші в рядах волонтерів надають всебічну підтримку Збройним Силам України. На жаль, мушу констатувати, що є важкопоранені. Виконуючи завдання під Бахмутом, пропав безвісти Сергій Олександрович Маранда - науковий співробітник Інституту механіки та автоматики агропромислового виробництва. Загинули в боях з рашистами за незалежність України Дмитро Петрович Паламарчук - кандидат сільськогосподарських наук завідувач лабораторії захисту рослин Інституту рису, Віталій Анатолійович Миронюк - тракторист Державного підприємства «Дослідне господарство «Нова Перемога» Інституту сільського господарства Полісся, Денис Борисович Баратей - тракторист-машиніст Ерастівської дослідної станції ДУ «Інститут зернових культур», Микола Григорович Биковець - охоронець Державного підприємства «Дослідне господарство «Чернігівське» Інституту садівництва.

Слава героям!

На жаль маємо і втрати серед цивільного населення, загинули два слюсарі Державного підприємства «Дослідне господарство «Олександрівське» ННЦ «Інститут землеробства НААН»: Михайло Миколайович Гуцнік та Володимир Вікторович Покульський. 

Вічна їм пам'ять!

Працівники Національної академії аграрних наук України (слайд № 1) роблять все від них залежне, щоб наблизити нашу перемогу. Хтось працює над науковими розробками, спрямованими на зміцнення оборони і безпеки держави, а більшість продовжує сумлінно розвивати вітчизняну аграрну науку і виконує фундаментальні й прикладні завдання програм наукових досліджень Академії. Наші науковці, попри всі негаразди, втрати і руйнування, тримають свій фронт!

1

Шановні колеги!

Ми всі однозначно усвідомлюємо, що вітчизняний агропромисловий комплекс може бути чи не найпотужнішою точкою зростання національної економіки. НААН відповідає за забезпечення науково-технологічної підтримки розвитку аграрного сектора економіки країни. І тут треба віддати належне не лише її колишнім досягненням, а й теперішнім здобуткам.

На початок повномасштабної війни наукові установи НААН відповідно до законодавчо визначених пріоритетних тематичних напрямів наукових досліджень та інноваційної діяльності з метою реалізації схвалених Президією НААН Пріоритетних напрямів наукових досліджень Академії на 2021 2025 рр., відповідно до затвердженого Переліку програм і підпрограм наукових досліджень НААН на 2021 2025 рр. (слайд № 2), виконували 1169 завдань, з них 553-фундаментальних, 567 – прикладних та 49 – короткотермінових прикладних.

2

Бойові дії на території України суттєво ускладнили діяльність наукових установ і підприємств НААН, зокрема більше 30 наукових установ і підприємств потрапили під окупацію, майже 20 – у зону активних бойових дій. Зазнали пошкоджень об’єкти наукової інфраструктури Академії. Значна кількість працівників НААН змушена евакуйовуватися у пошуках безпечного місцезнаходження. Суттєво ускладнилась можливість виконання низки завдань ПНД через відсутність організаційних, технічних умов та інших обставин, необхідних для виконання роботи. За таких умов Президентом Академії були зроблені відповідні звернення до вчених та працівників наукових установ і підприємств, які були розміщені на веб-сайті НААН.

В перший місяць повномасштабної війни було проведено три позачергових засідання Президії НААН, на яких було розглянуто питання, основними з яких були такі:
  • Про роботу Національної академії аграрних наук України в умовах воєнного стану в Україні;
  • Стан та заходи щодо успішного проведення весняно-польових робіт в наукових установах та підприємствах Національної академії аграрних наук України;
  • Про виконання науково-дослідних робіт в умовах збройної агресії рф;
  • Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану.
Із названих питань були прийнятті відповідні рішення у вигляді постанов Президії НААН і доведені до трудових колективів наукових установ та підприємств. Метою цих рішень були: захист життя працівників в умовах, які склалися, збереження державного майна, документації (бухгалтерської, управлінської та іншої), виконання запланованих на 2022 рік етапів виконання науково-дослідних робіт, а також успішне проведення весняно-польових робіт в умовах дефіциту фінансових ресурсів, паливо-мастильних матеріалів, насіння, технологічних матеріалів та необхідного технічного забезпечення виконання робіт, а також тісна співпраця з військовими адміністраціями в областях та районах.

За відсутності можливостей закладки польових дослідів з виконання ПНД Академії затвердженими виконавцями у зв’язку з бойовими діями на територіях їх установ та дослідних господарств, рекомендовано було передбачити закладку зазначених дослідів в інших наукових установах або дослідних господарствах, які мають такі можливості. Позитивним прикладом реалізації такої рекомендації було проведення досліджень вченими Інституту картоплярства на базі Інституту кормів і сільського господарства Поділля.

Більш клопіткою була реалізація рішень Президії НААН щодо розміщення Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства, співробітники якого евакуювались з м. Херсон, на базі Одеської державної сільськогосподарської дослідної станції, а Інституту тваринництва степових районів імені М.Ф. Іванова «Асканія Нова» - Національного наукового селекційно-генетичного центру з вівчарства - на базі Інституту селекції і генетики тварин імені М.В. Зубця.

Окрім того, Президія НААН прийняла рішення і були зроблені клопотання до:
  • Кабінету Міністрів України щодо розблокування Державною казначейською службою України зареєстрованих, але не оплачених платежів (за паливо-мастильні матеріали, добрива, засоби захисту рослин, насіння тощо) та здійснення їх оплати за кошти загального та спеціального фондів;
  • Міністерства фінансів України щодо наближення бюджетних коштів асигнувань загального фонду наукових установ НААН з четвертого кварталу 2022 року на другий квартал 2022 року;
  • Міністерства оборони України щодо прискорення розгляду пропозицій з бронювання військовозобов’язаних наукових установ і підприємств НААН, які забезпечують проведення весняно-польових робіт і яким надається відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний час.
Дякуючи нашим працівникам за наполегливу працю, сьогодні можу доповісти, що в поточному році в умовах воєнного стану наукові установи заклали в різних регіонах країни 64 демонстраційні полігони. Під урожай 2022 року науковими установами та дослідними господарствами на підконтрольній Україні території було засіяно всі 217,2 тис. га ріллі.

Члени НААН підготували для вітчизняних аграріїв «Рекомендації щодо особливостей проведення весняно-польових робіт в умовах воєнного стану та обмеженого ресурсного забезпечення», вчені наукових установ надавали на запити аграріїв необхідні консультації. На умовах кредитування наукові установи і підприємства Академії забезпечували сільськогосподарських товаровиробників насінням сільськогосподарських культур.

Встановивши режим роботи, за якого забезпечується виконання наукових досліджень та виробнича діяльність без загрози життю і здоров’ю працівників, головні наукові установи з виконання ПНД НААН на засіданнях своїх координаційно-методичних рад (КМР) переглянули календарні плани та робочі програми з метою максимально можливого забезпечення виконання етапу науково-дослідних робіт 2022 року. Можемо констатувати, що незважаючи на чисельні труднощі, в тому числі й скорочення бюджетного фінансування, вчені НААН, перегрупувавши і мобілізувавши свої сили на виконання наукових проєктів, не скоротили ні одне завдання поточного року!

На виконання Витягу з протоколу № 96 засідання Кабінету Міністрів України від 12 липня 2022 року в частині надання Міністерству освіти і науки України затверджених переліків пріоритетних наукових досліджень і науково-технічних розробок, спрямованих на створення новітньої конкурентоспроможної науково-технічної продукції, необхідної в умовах воєнного стану, які вже виконуються та можуть бути прийняті до виконання у випадку необхідності, НААН надала до Міністерства освіти і науки України, попередньо погоджені з Міністерством оборони України та Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості України 189 нових та 1169 завдань (слайд № 3), що вже виконуються, результати яких націлені на досягнення продовольчої безпеки країни та нових продуктів (технологій) для ефективного відновлення України на сучасному етапі та у післявоєнний період.

3

Міжнародну діяльність НААН в умовах воєнного стану: від самого початку безпрецедентної агресії російської федерації проти незалежної України іноземні та міжнародні наукові організації засудили дії російської армії та висловили моральну підтримку й солідарність з усім народом України та його науковою спільнотою. Листи підтримки надійшли від академій наук, провідних наукових організацій, колективів та окремих учених з різних країн світу. Світові наукові спільноти, окремі науковці різних країн світу не лише рішуче засуджують криваву війну, розв’язану російською федерацією проти України та її народу, але й об'єднують свої зусилля для допомоги тим, хто вимушений тимчасово залишити своє житло та емігрувати за межі України. 

Низка закордонних лабораторій та університетів готові включити на тимчасовій основі українських науковців до своїх проєктів та науково-дослідних груп. Водночас широка міжнародна компанія з підтримки науковців України шляхом надання їм можливостей працевлаштування за фахом в інших країнах пов’язана із певною загрозою нової хвилі наукової еміграції, зокрема посилення виїзду за кордон талановитої наукової молоді. Тому віддаючи належне колегіальній солідарності й підтримці наших учених з боку зарубіжних наукових осередків, залишаючись глибоко вдячними світовій науковій спільноті за підтримку, ми розглядаємо розширення діяльності наших науковців за рубежем як тимчасове явище, викликане умовами воєнного стану і сподіваємося на відновлення нормального наукового процесу.

В умовах воєнного стану Академія продовжує співпрацювати із закордонними партнерами. На сьогодні установи НААН (слайд № 4) мають договори про науково-творчу співпрацю з 67 науковими установами 32 країн світу. Академія є співзасновником Європейської спілки Академій Аграрних Наук та входить у понад 50 міжнародних наукових асоціацій та об’єднань.

4

В той же час на засіданні Президії НААН від 23.03.2022 р. було прийняте рішення звернути увагу Міжнародної асоціації академій наук (МААН) на її зраду вищих цінностей людства: миру, свободи та людяності, заявлено про вихід НААН із складу асоційованих членів Міжнародної асоціації академій наук і неможливість подальшого співробітництва з нею, повідомлено МААН і оприлюднено звернення НААН до Міжнародної асоціації академій наук (слайд № 5). Так, незважаючи на те, що ініціатором створення і майже чверть століття керівником Міжнародної асоціації академій наук був Борис Євгенович Патон, а базовим принципом створення МААН був принцип забезпечення миру шляхом об’єднання зусиль учених для вирішення загальних проблем наукового розвитку суспільства, узагальнення результатів фундаментальних і прикладних досліджень, узгодження наукової політики академій наук, підтримання найбільш перспективних напрямів наукових досліджень, використання унікальних і вартісних приладів, НААН вважає неможливою подальшу співпрацю з МААН, що офіційно мовчить і ніяк не відреагувала на факт військової агресії, в той час як світове наукове товариство різко засудило російську військову агресію проти України і висловило підтримку українським ученим і всьому українському народу.

5

Також була прийнята низка рішень щодо міжнародної співпраці наших вчених:
  • повністю припинити виконання досліджень за програмно-цільовою та конкурсною тематикою, пошуковою тематикою, за договорами на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт, а також за ліцензійними угодами з науковими установами, підприємствами та окремими науковцями російської федерації  та республіки білорусь;
  • вивести зі складу редакційних колегій усіх вітчизняних наукових періодичних видань НААН науковців, афілійованих з рф та рб, а також припинити залучення їх до рецензування матеріалів, наданих до вітчизняних видань;
  • усім вітчизняним науковцям вийти зі складу редакційних колегій наукових періодичних видань рф та рб, а також припинити рецензування матеріалів, наданих до цих видань;
  • повністю припинити публікацію статей авторів, афілійованих з рф та білоруссю, у наукових періодичних виданнях НААН (це стосується і матеріалів, наданих до 24.02.2022 року);
  • повністю припинити співавторство та рецензування будь-яких видів наукових публікацій, афілійованих з рф та рб (монографії, збірники наукових праць, енциклопедичні й довідкові видання, доповіді й тези конференцій тощо);
  • не передавати жодних матеріалів до будь-яких агрегаторів наукової інформації рф та білорусі, зокрема до Російського індексу наукового цитування (РІНЦ).
Вчені НААН, які були іноземними членами російської академії науки, зробили заяву про їх вихід зі складу академії.

Результати наукової діяльності: незважаючи на те, що рік ще не завершився, дослідження з виконання завдань ПНД продовжуються, в листопаді місяці відбуваються засідання КМР головних установ з виконання ПНД, на яких заслуховуються інформаційні звіти. Повний звіт ми заслухаємо на початку наступного року на наступному засіданні Загальних зборів Академії. Однак, я все ж таки наведу буквально декілька прикладів успішного виконання окремих завдань науковими установами в умовах воєнного стану.

Зокрема, установами Відділення аграрної економіки і продовольства здійснювалися дослідження із стратегічних напрямів розвитку системи галузевого та територіального управління на засадах підвищення обороноздатності та забезпечення продовольчої безпеки держави з урахуванням вимог досягнення Цілей сталого розвитку; удосконалення процесу землеустрою та системи земельного кадастру в умовах модернізації економіки у період воєнного стану та повоєнної відбудови України; забезпечення продовольчої безпеки шляхом розвитку харчової індустрії на основі застосування інноваційних технологій, енергоефективності та екологізації промислового виробництва (слайд № 6).

6

Заслуговують на увагу розроблені вченими Відділення «Методичні рекомендації з фіксування прямої шкоди, завданої сільськогосподарським підприємствам внаслідок збройної агресії російської федерації». 

Також на увагу заслуговують здобутки у здійснені наукового забезпечення розвитку харчової індустрії. Зроблено акценти на підвищення ефективності виробництва, забезпечення належної якості і посилення конкурентоспроможності вітчизняної продукції в умовах дії воєнного стану та у формуванні ринкових відносин у м’ясопереробній, молокопереробній, цукровій, спиртовій, хлібобулочній та інших підгалузях харчової та переробної індустрії України.

У Відділенні зоотехнії Національним науковим центром «Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича» завершено створення і затверджено нове селекційне досягнення у тваринництві – внутрішньопородний тип української степової породи бджіл Гадяцький, який є оптимальним за відновленням пасік, постраждалих від військової агресії у центральних та східних областях України (слайд № 7).

7

Державною дослідною станцією птахівництва збережено генофонд української птиці та забезпечено інкубаційним яйцем домогосподарства з 20 регіонів України.

Лабораторію біотехнології Інституту рибного господарства включено до списку референс-лабораторій із захворювань риб. Успішно проведено вирощування сигових видів риб в умовах установок замкнутого водопостачання. Через руйнування рибницьких господарств в Україні проводяться консультації щодо впровадження технології вирощування сигових видів риб та альтернативних, інтенсивних технологій з метою розширення товарної продукцію на ринку України.

Науковцями установ Відділення рослинництва сформовано та доповнено колекції генетичних ресурсів рослин понад 140 зразками. Поповнено Національний генетичний банк рослин України 635 новими джерелами цінних господарських ознак сільськогосподарських культур. 

Проведено дослідження посухостійкості льону-довгунця та виділено п’ять стійких сортів і гібридів. До Державного реєстру сортів рослин України занесені 2 сорти ненаркотичних конопель.

Проведено інтродукцію 87 нових генетичних джерел овочевих і баштанних культур. Виділено 487 джерел цінних селекційних ознак овочевих і баштанних культур (слайд № 8).

8

Виявлено джерела високого (82-90 %) вмісту олеїнової кислоти в олії, високої стійкості до вірулентних рас вовчка соняшнику, високого вмісту окремих ізомерів токоферолів.

Виділено цінний вихідний матеріал кукурудзи, соргових, зернобобових культур та вівса. На кваліфікаційну експертизу передано гібриди кукурудзи Летава, Фонд та ін.

На кваліфікаційну експертизу передано 4 сорти пшениці м'якої озимої універсального типу Королева одеська, Ягідка одеська, Олімпія одеська, Фаворитка одеська з урожайністю 6,9-8,7 т/га, 2 сорти пшениці м'якої озимої інтенсивного типу Савана та Сага, а також 2 сорти пшениці твердої озимої Сріблястий та Мармуровий з урожайністю 6,68-6,98 т/га. 

Проведено ПЛР скринінг 13 генів стійкості до жовтої іржі у 19 сортів пшениці м’якої озимої та за допомогою ПЛР тесту виділено нові зразки пшениці озимої та пшениці високоамілозної.

Створено два сорти картоплі Мірамі та Джавеліна. Розроблено спосіб з мінімізації процесів реінфікування вірусами картоплі оздоровленого насіннєвого матеріалу (слайд № 9). Удосконалено елементи сортової технології вирощування картоплі. Інтродуковано 7 зразків картоплі, 10 – батату та 5 топінамбуру.

9

Створено базу даних агрокліматичної інформації у розрізі природних зон України та агробіотехнологій технічних сортів винограду.

Виявлено нового для фауни України клопа – шкідника платанів. На виноградних насадженнях Північного Причорномор’я встановлено видовий склад цикадок.

Розроблено адаптивні технології вирощування однорічних кормових культур. До Державного реєстру сортів рослин України занесено сорт костриці тонколистої.

Розроблено та запатентовано спосіб отримання життєздатних експлантів павловнії для введення в культуру in vitro.

Виділено нові стерильні цитоплазми для гібридної селекції буряків цукрових від природних популяцій диких видів.

Розроблено критерії оцінювання селекційного матеріалу лікарських та ефіроолійних культур. Створено та передано на кваліфікаційну експертизу високопродуктивний сорт лаванди вузьколистої. 

Інститутом сільського господарства Північного Сходу до Державного сортовипробування України переданий ранньостиглий сорт гречки Оксана, занесено до реєстру сорт однодомних посівних конопель – Софія (слайд № 10). Цей сорт універсальний щодо використання як волокон, так і насіння. А це подвійні можливості для розвитку різних галузей виробництва, зокрема й оборонної, що особливо важливо за нинішніх умов.  Коноплі можна використовувати для виробництва військової форми та бронежилетів.

10

Донецькою державною сільськогосподарською дослідною станцією подано 2 заявки на корисні моделі, зокрема на: «Спосіб прискореного відновлення агроценозу, порушеного внаслідок військових дій». Метою розробки є швидке та повне відновлення сільськогосподарських земель, які постраждали внаслідок військових дій, з використанням агротехнологічних прийомів без виводу з обробітку окремих територій. Отримано патент на сорт еспарцету Красень. Подано 2 заявки на сорти ячменю ярого: Бунчук і Покоління.

Науковцями установ Відділення ветеринарної медицини розроблено технологічний регламент виготовлення вакцини проти гемофільозу курей, що адекватно замінить імпортні аналоги. 

Розроблено інноваційну систему для боротьби з біоплівко-утворюючою патогенною мікрофлорою у свиней, представлено експериментальну серію композитного препарату «НаноВіроСан», використання якого дасть змогу знизити антибіотиконавантаження у галузі (слайд № 11).

11

Підвищена специфічність та аналітична чутливість тест-системи для діагностики африканської чуми свиней, що базуються на використанні полімеразної ланцюгової реакції в режимі реального часу.

У Відділенні землеробства, меліорації та механізації вченими ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського» сформовано карту впливу воєнних дій на ґрунтовий покрив України. Негативного впливу від збройної агресії рф зазнав майже весь спектр основних грунтів України - від дерново-підзолистих на Півночі до каштанових солонцюватих на Півдні. Проте найбільше постраждали родючі чорноземи, особливо звичайні та південні, які постійно знаходяться в епіцентрі активних бойових дій (слайд № 12).

12

Президія Національної академії аграрних наук України 15 червня 2022 року постановила організувати дублетне сховище зразків генофонду Банку генетичних ресурсів рослин України на базі Інституту сільського господарства Карпатського регіону.

В ННЦ «Інститут землеробства НААН» підготовлено науково-практичні рекомендації: «Технологічне забезпечення проведення комплексу весняно-польових робіт у 2022 році в умовах воєнного стану», «Науково-практичні рекомендації з ведення органічного виробництва сільськогосподарської продукції в умовах воєнного стану».

В ННЦ «Інститут землеробства НААН», Інституті механіки та автоматики агропромислового виробництва, Інституті агроекології і природокористування, Інституті сільського господарства Карпатського регіону, Інституті сільського господарства Полісся комплекс весняно-польових робіт у 2022 р. проведено з дотриманням всіх технологічних прийомів та в оптимальні строки як на дослідних, так і на насіннєвих ділянках.

З метою популяризації та рекламування сортів  сільськогосподарських культур селекції установ НААН у 2022 році закладено демонстраційні полігони (слайд № 13), зокрема: на полях ННЦ «Інститут землеробства НААН», Черкаської державної сільськогосподарської станції, Панфильської дослідної станції, ДП «ДГ «Олександрівське»; на Сарненській дослідній станції Інституту водних проблем і меліорації, в Інституті кліматично орієнтованого сільського господарства та у ДП «ДГ «Андріївське» Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства, в Інституті сільського господарства Карпатського регіону, в ДП «ДГ «Нова Перемога» Інституту сільського господарства Полісся. 

13

Науковцями розробляються та впроваджуються комплексні науково-практичні рекомендації інноваційної продукції для АПК, регулярно надаються консультації з питань успішного ведення польових робіт в умовах ресурсного обмеження та воєнного стану в Україні.

4 листопада 2022 року Уряд з метою збереження унікальних наукових об’єктів, які мають виняткове значення для вітчизняної та світової науки, надав статус національного надбання 8 унікальним науковим об’єктам. До Державного реєстру наукових об’єктів, що становлять національне надбання, занесено Колекцію промислово цінних культур мікроорганізмів для біологізації землеробства Інженерно-технологічного інституту «Біотехніка» Національної академії аграрних наук України (слайд №14).

14

Це вже 13-й науковий об’єкт НААН, що внесений до Державного реєстру України.

Реформування Національної академії аграрних наук України: Президія НААН у відповідності до Розпорядження Кабінету Міністрів України від 04 серпня 2021 р. № 911-р «Про затвердження планів заходів з реформування Національної академії аграрних наук, Національної академії правових наук, Національної академії педагогічних наук на 2021 і 2022 роки» продовжує реалізовувати передбачені заходи і звітувати перед Урядом про виконану роботу. Зазначена робота ведеться у тісній співпраці з Координаційною радою НААН.

Допомога НААН Збройним Силам України: Законом України «Про основи національного спротиву» визначено правові та організаційні засади національного спротиву, основи його підготовки та ведення, завдання і повноваження сил безпеки та сил оборони та інших визначених цим Законом суб’єктів з питань підготовки і ведення національного спротиву.

Президія НААН своїми листами звернулася до керівників наукових установ, державних підприємств та організацій відання Академії з проханням активізувати вжиття заходів з підтримки Збройних Сил України, Територіальної оборони, а також забезпечення переміщених осіб, які постраждали від російської агресії, продуктами харчування та іншими необхідними речами.

За оперативною інформацією науковими установами та державними підприємствами НААН надана така допомога ЗСУ та ТРО (слайд № 15):

15

  1. Фінансова допомога –  6694 тис. грн.
  2. Надані будівлі і площадки для розміщення військової техніки, майна та особового складу ЗСУ та ТРО - 39 одиниць, загальною площею 24827 м2, в тому числі адмінбудівлі – 15 од., гуртожитки для проживання 3 од. Передано бетонні плити, пиломатеріали та інші будматеріали для укріплень, підвальні приміщення переобладнані в бомбосховища.
  3. Передано техніки та автомобілів: вантажні автомобілі – 83, легкові автомобілі – 13, пожежна машина – 1, автобуси – 4, причіпи – 5, пункт обігріву – 1, автоцистерна – 1, двигун на КАМАЗ – 1, паливозаправник – 1, трактори – 2.
  4. Передано продуктів: зерно – 400 т, м'ясо та м’ясні вироби – 26,3 т, крупи, борошно, цукор – 83,0 т; овочі та фрукти – 50,4 т; молоко та молочні вироби – 76,7 т; консерви -5,0 т.
  5. Передано бензину та дизпалива – 30200 л.
  6. Передано амуніції - 500 одиниць, бронежилети - 70, рації - 4, рюкзаки – 30, квадрокоптер – 1, маскувальні сітки - 200 м2, генератори – 2, тепловізори – 2, а також спеціальний одяг та взуття для військових, аптечки, спецпосуд та інші необхідні речі.
  7. Гуманітарна допомога постійно надається переміщеним особам, місцевому населенню, пенсіонерам, працівникам (розміщення, забезпечення одягом, продуктами харчування, дровами, засобами гігієни).
За цінами, які наразі склались, науковими установами та державними підприємствами НААН надано допомоги орієнтовно на 27 млн грн.

Військова агресія російської федерації проти України завдала українському народу неабияких втрат: загибель військових та цивільного населення, руйнування інфраструктури, знищення культурної спадщини, пошкодження житла тощо. 

Український агросектор серед усього бізнесу постраждав чи не найбільше. За різними оцінками, прямі втрати активів в сільському господарстві України становлять більше $6 млрд, а загальні втрати – більше $30 млрд. Від початку повномасштабної війни російська федерація завдала довкіллю України збитків на суму понад 1,35 трильйона гривень. Війна загрожує не лише навколишньому середовищу України, а вже спричинила низку проблем для довкілля в Європі. Керівництво країни працює над тим, аби створити механізми відшкодування цих збитків, проте щоб отримати максимальні гарантії компенсації, необхідно правильно зафіксувати завдані збитки. Зафіксовані факти військових руйнувань та зібрані документи надалі можуть використовуватися для відшкодування відповідних збитків як через звернення до міжнародних інстанцій, так і через застосування внутрішніх програм та процедур в Україні. 

Названі втрати мають місце і в наукових установах і підприємствах НААН. Наразі на слайдах №№ 16-23 наведені деякі з пошкоджень інфраструктури наших установ і підприємств в різних регіонах країни. 

16

17

18

19

20

21

22

23

Шановні учасники Загальних зборів!

Сільське господарство було і залишається локомотивом вітчизняної економіки. Сьогодні Україна переживає лиху годину війни. рф здійснила підступний та абсолютно ганебний військовий напад на нашу країну! Але ми маємо залишатися згуртованими та виконувати обов’язки – кожен на своєму місці. Кожен новий день наближає нас до перемоги. Збройні Сили України на Харківщині та Херсонщині вже звільнили частину наших установ та підприємств, де ми активно повинні провести відновлювальні роботи.

На завершення хотів би ще раз підкреслити, що можливістю жити і працювати ми завдячуємо незламним і, впевнений, непереможним Збройним Силам України, героїзмом яких захоплюється весь цивілізований світ. Сердечно дякуємо всім захисникам і захисницям нашої Батьківщини за їхню звитягу! Схиляємо голови перед полеглими на полі битви у боротьбі за Україну та її майбутнє!

Слава захисникам і захисницям України!
Слава Україні! 
Дякую за ознайомлення з доповіддю!

Повернення до списку



Новини України

Пошук: