Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

"Україна буде повністю забезпечена картоплею по прийнятній ціні", - експерт НААН 25.08.2022

"Україна буде повністю забезпечена картоплею по прийнятній ціні", - експерт НААН

Україна цього року буде забезпечена картоплею. Її вартість буде прийнятною й не буде рости.

Таку думку, коментуючи цьогорічний урожай, висловив директор Інституту картоплярства Національної академії наук України Микола Фурдига для УНН.

"Потрібно враховувати фактор, що картоплі посадили десь на 30% менше, ніж минулоріч, але багато людей виїхали, що відобразиться на потребах. Кліматичні умови склалися так, що на початку вегетації була мала кількість опадів, і картопля зав'язала менше бульб, але коли пішли дощі, то вони стали більшими", - розповів фахівець НААН.

Микола Фурдига зазначив, що в Сумській, Харківській, Чернігівській областях та частині Київщини із запізненням посадили картоплю, тому що проводили розмінування.

"Україна буде забезпечена картоплею цілком та повністю. Ціна будуть прийнятні і не ростимуть. Я думаю, що в межах 7-8 грн будуть оптові ціни в період заготівлі", - сказав науковець.

Окрім того, за словами Миколи Фурдиги, через здорожчання валюти буде економічно не вигідно завозити картоплю в Україну.

"Не думаю, що буде велика навала імпортної картоплі в Україні, тому що тут її достатньо виростили. Урожай буде не найкращий, як у минулих роках, але достатній, щоб задовольнити потреби людей, - зауважив експерт. - А ще, у таких країнах як Франція, Німеччина, Нідерланди через брак вологи врожаї не будуть великі, і як наслідок ціна там підскочить. Через здорожчання логістики і недостатньої кількості картоплі її буде невигідно імпортувати до нас".

Зазначимо, що українські аграрії зібрали вже 23,4 млн тонн зерна нового врожаю. Водночас Україна покращила прогнози збору врожаю до 65-67 млн тонн.



Повернення до списку



Новини України

Пошук: