Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Члени НААН підготували рекомендації щодо проведення весняно-польових робіт в умовах війни та обмежених ресурсів 21.03.2022

Члени НААН підготували рекомендації щодо проведення весняно-польових робіт в умовах війни та обмежених ресурсів

Війна, початок якої співпав із весняно-польовими роботами, внесла серйозні корективи у функціонування АПК країни. Частина земель опинилась за межею фізичної можливості їх обробітку. Через різні причини, переважно суб’єктивні, частина агроформувань не встигла сформувати необхідний запас пального, мінеральних добрив та інших видів матеріально-технічного забезпечення для ефективного проведення весняно-польових робіт.

На більшості території правобережного Лісостепу спостерігається недобір атмосферних опадів, як результат – дефіцит продуктивної ґрунтової вологи. За останні 50 років маємо небачену посуху. Так, за період з 11 лютого по 17 березня тут не прибавилось жодного міліметра продуктивної ґрунтової вологи. Нічні морози, в поєднанні із денними суховіями, активно сприяють вивітрюванню ґрунтової вологи з орного шару ґрунту.

Різко впала спроможність реалізації насіння ярих культур одними господарствами і відповідне придбання їх іншими, що негативно вплинуло на економічний стан і перших і других. Продовжує зростати ціна на пальне, добрива та засоби захисту рослин. Не в достатній кількості агроформування регіону забезпечені високоефективними мінеральними добривами.

Відмічені виклики вимагають нестандартних підходів до проведення весняно-польових робіт в 2022 році.

Члени Національної академії аграрних наук України Ярослав Гадзало, Микола Роїк, Анатолій Заришняк, Валерій Адамчук, Петро Кондратенко, Василь Петриченко, Сергій Володін, Олександр Корнійчук підготували рекомендації щодо особливостей проведення весняно-польових робіт в умовах воєнного стану та обмеженого ресурсного забезпечення.

Документ із усіма рекомендаціями можна завантажити за цим посиланням.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: