
Як і навіщо перевіряють насіння в Інституті сільського господарства Степу НААН
Більшість сільськогосподарських культур вирощуються з насіння. Саме воно є одним із найголовніших аспектів якісного врожаю. Зокрема, над цим працюють фахівці Інституту сільського господарства Степу Національної академії аграрних наук України, який знаходиться в селі Созонівка Кіровоградської області.
"Не секрет, що Кіровоградщина - це аграрна область і великі надходження в її бюджет дає саме сільське господарство. Отож, не дивно, що в центрі України знаходиться наукова аграрна установа Інститут сільського господарства Степу НААН, яка працює вже 110 років".
Інститут займається селекцією і насінництвом сільськогосподарських культур.
"Вирощуємо ми насіння озимих зернових культур - пшениці, ячменю, вівса, гороху, кукурудзи, соняшнику, сої, коріандру, просо, тощо", - розповідає заступник директора з наукової роботи Віталій Іщенко.

Спеціаліст наголошує на важливості якості насіння, приріст врожаю від цього показника може становити 10-20%.
"Зі слів виробничників, яким би сорт гарним не був, але якість і сортова чистота є найважливішими чинниками у технології вирощування", - додає Віталій Іщенко.

Саме тому науковці закликають обов'язково перевіряти насіння.
"Насіння - це живий організм. Із ним постійно відбуваються фізіологічні процеси, тому його треба перевіряти. Як при купівлі, так і після зберігання перед сівбою", - уточнює завідувачка лабораторії Галина Козелець.

Зокрема, в Інституті визначають масу тисячі насінин. Цей показник потрібен для того, щоб прорахувати скільки їх потрібно на погонний метр, а також скільки кілограм насіння потрібно висіяти на гектар.
Також насіння перевіряється на чистоту та зараження хворобами. Ще важливими аспектами є енергія проростання і схожість насіння.
"Є ще такий показник як сила росту насіння. Якщо енергія проростання і схожість між собою мають відхилення в 1-2%, то це насіння з високою силою росту. На нашому агрономічному слензі: "ми не отримуємо при сівбі рябчика". Це означає, що немає нерівномірних сходжень", - Галина Козелець.

Фахівці Інституту сільського господарства Степу НААН підсумовують, що сівба високоякісним насінням - це запорука майбутнього великого врожаю.
Читайте також: “Програма рибної селекції має бути безперервною і потребує підтримки держави”, - Ігор Грициняк
Пошук:
22.09.2023
Ціна на гречку опустилась майже до дворічного мінімуму
19.09.2023
Прибутки українських аграрних підприємств торік скоротились майже втричі, але не все так погано
18.09.2023
Унікальні сорти та потужний потенціал: День поля у НААН
08.09.2023
Як на Кіровоградщині науковці випробовують різні сорти картоплі
05.09.2023
Понад чотири мільйони українців були прив’язані до ресурсів Каховського водосховища - експерт НААН
Новини України 1 — 5 з 820
Початок | Поперед. | 1 2 3 4 5 | Наст. | Кінець