20.01.2022
В Україні картопля за обсягами займає третє місце після пшениці і кукурудзи. Вітчизняна наукова школа має високопродуктивні сорти і технології, але не має ефективної ринково адаптованої системи розмноження і реалізації. На ринку панують іноземні експансії без карантинного і сертифікованого контролю, не адаптовані до місцевих умов і потреб.
Читайте також: Через зміни клімату аграріям центральних областей радять вирощувати пшеницю та ячмінь замість проса та сої
На Бюро Президії НААН розглянули результати експерименту з впровадження стартапу Національного проєкту "Українська картопля"
На черговому засіданні Бюро Президії Національної академії аграрних наук України розглянули результати експерименту з впровадження стартапу Національного проєкту "Українська картопля".
На цю тему виступив директор Інституту інноваційної біоекономіки Сергій Володін та директор Інституту картоплярства НААН Микола Фурдига.
Інститут інноваційної біоекономіки разом з Інститутом картоплярства у 2021 році провели експеримент щодо перевірки і демонстрації переваг вітчизняних сортів картоплі та технологій в умовах співпраці науки та бізнесу в форматі стартапу Національного проєкту "Українська картопля".
Бюро Президії НААН відмічає актуальність проблеми створення і практичної реалізації науково-інноваційної продукції картоплярства вітчизняної селекції на кластерних засадах державно-приватного партнерства на базі економічних і селекційних установ НААН за участю широкого кола виробників насіннєвого матеріалу і картоплі на професійній і аматорській основі, представників бізнесу, що забезпечує просування оригінальної продукції науки кінцевим споживачам в умовах високоринкової конкуренції і якісних вимог.
За результатами експерименту доведено:
- вітчизняна наука картоплярства має затребувані ринком сорти і технології, які не поступаються найкращим іноземним аналогам;
- бізнес зацікавлений в розмноженні і розповсюдженні високоякісного насіннєвого матеріалу вітчизняних сортів картоплі за прозорими «правилами гри» з сплатою роялті за комерційне використання селекційних досягнень;
- населення, що вирощує 98% картоплі в Україні, потребує доступу до якісних насіннєвих ресурсів, виробництво яких може бути в кожній територіальній громаді;
- фальсифікований товар під назвою український, вирощений в Україні, не є оригінальною продукцією вітчизняної селекційної школи, потрібний комплекс заходів щодо відродження смакових якостей традиційного українського столу для повернення населенню найулюбленіших блюд і гарантій безпеки.
Читайте також: Через зміни клімату аграріям центральних областей радять вирощувати пшеницю та ячмінь замість проса та сої
Пошук:
22.02.2024
НААН пропонує аграріям насіння сортів та гібридів ярих культур для посівної 2024 року
26.01.2024
На Сумщині створили Асоціацію селекціонерів бурої худоби України
22.01.2024
Жінок із Львівщини безкоштовно навчатимуть садівництву та овочівництву в Інституті сільського господарства Карпатського регіону НААН
10.01.2024
Науковці НААН розробили препарат від нашестя мишей у бліндажах військових
28.12.2023
Інститут картоплярства НААН та Держпродспоживслужба підписали меморандум про співробітництво
Новини України 1 — 5 з 833
Початок | Поперед. | 1 2 3 4 5 | Наст. | Кінець