Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Волинські науковці вивели унікальний сорт люпину, який замінить сою 15.11.2021

Волинські науковці вивели унікальний сорт люпину, який замінить сою

Волинські науковці вивели новий сорт білого люпину і передали його на державне випробування. Він унікальний тим, що є безалкалоїдним, тобто може використовуватися в харчовій промисловості і стати замінником сої.

Про це в ефірі телеканалу ГІТ розповіла заступниця директора з наукової роботи Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту картоплярства НААН України Оксана Пузняк, пише agronews.ua.


За її словами, цей сорт виявили в результаті домінантності сортів жовтого люпину. Головною його цінністю є те, що він нетрансгенний, а відтак нешкідливий ані для людей, ані для тварин.

"Побачили. що він цвіте ліловим кольором, - каже Оксана Пузняк. - Зробили видове схрещення і отримали цей білий люпин. Побачимо, як він спрацює в Україні і які дасть показники. Сподіваємося, що буде новий білий безалкалоїдний люпин, який замінить сою в харчовій промисловості. І я гарантую, що він не буде гіршим за сою".

До речі, волиняни є оригінаторами жовтих сортів цієї рослини і лишаються єдиними в Україні, хто займається саме безалкалоїдним люпином, який придатний і як сидеральна культура, і для згодовування тваринам.

Зі слів Оксани Пузняк, останнім часом волинський жовтий люпин є дуже затребуваним, адже він іде на експорт, де використовується, як соя у харчовій промисловості.



Повернення до списку



Новини України

Пошук: