Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Використання фунгіцидів та гербіцидів з врахуванням погодних умов  – поради науковців НААН на основі проведених досліджень 04.05.2021

Використання фунгіцидів та гербіцидів з врахуванням погодних умов – поради науковців НААН на основі проведених досліджень


Науковцями Інституту захисту рослин НААН проведено моніторинг фітосанітарного стану посівів який показав, що на більшості площ, а особливо на полях з надмірно розвиненими рослинами (сорти інтенсивного типу розвитку) спостерігається ураження листя пшениці озимої септоріозом – хворіє 1-15 % рослин на 5-30 % площ, гельмінтоспоріозом уражено 1-15 % рослин на 8-30 % площ, бурою листковою іржею - 0,5-6,0 % рослин на 5-39 % площа,  ячменю озимого ‒ ринхоспоріозом хворіє 0,1-1,0 % рослин на 1 і 15 % площ, ріпаку озимого - пероноспороз, альтернаріоз, фомоз, бактеріоз уражено від 1 до 10 % рослин на 5-30 % площ.

Враховуючи погодні умови, особливо перепади температури повітря, необхідно використати фунгіциди проти листкових хвороб, які можна застосовувати вже за температури 5-8 0С тепла, зокрема: Корвізар М, к.е. (0,40,8 л/га), Тілт Турбо 575 ЕС, к.е. (0,8−1,0 л/га) та інші з рекомендованих препаратів; а також на основі видового складу бур’янів при весняному огляді посівів озимих зернових та з урахуванням фази розвитку культури і температури, за якої можна застосувати, необхідно використати один (або суміш) з рекомендованих гербіцидів, що входять до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».


На основі досліджень, проведених науковцями Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН, за наявності перерослих бур’янів ефективною буде обробка посівів пшениці озимої гербіцидом Гроділ Максі 375 OD, о.д. (0,09–0,11 л/га)

Повернення до списку



Новини України

Пошук: