Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Аналітична довідка про агрометеорологічні умови та стан посівів в Україні на 19 лютого 2021 року 19.02.2021

Аналітична довідка про агрометеорологічні умови та стан посівів в Україні на 19 лютого 2021 року


На початку другої декади лютого період короткочасного потепління (на півдні країни до 5-14 0С тепла) змінився різким похолоданням (на півночі, сході та центральній частині – до 21-23 0С морозу), з послідуючим зниженням середньодобової температури повітря до 8-14,6 0С.  Максимальна температура повітря на більшій частині території країни протягом декади знаходилася в межах від 7 0С морозу на сході – до 14 0С  тепла у південній частині країни, мінімальна – знижувалася до 21-23 0С морозу (Харківська, Кіровоградська, Сумська області) на решті території до 6-19 0С морозу, на поверхні грунту  до 14-22 0С морозу.

 

Опади різної інтенсивності спостерігалися у вигляді дощу з відлигами, льодяного дощу та снігу. Так, за даними наукових установ Академії кількість опадів у Харківській області становила – 45-62 мм, висота снігового покриву – 5-11 см,  у Житомирській – 45-50 мм, 30-40 см, у Львівській  – 30,0-36,6 мм, 38-40 см;  у Київській – 20,0-22,8 мм, 25-30 см; у Кіровоградській  – 10-13 мм, 10-19 см; у Дніпропетровській – 6-9 мм, 1-6 см;  у Одеській – 15-22 мм, 3,6-5,0 см;  у Херсонській – 0,3-7,0 мм, 1-3 см відповідно.

 

За даними Укргідрометеоцентру за зимовим визначенням запасів вологи (зразки ґрунту відібрано 8 лютого 2021 р.) у метровому шарі ґрунту майже на всій території країни містилося від 122 до 180 мм продуктивної вологи, у західних, Житомирській, північно-західних районах Вінницької та північних районах Чернігівської та Сумської областей – від 190 до 270 мм продуктивної вологи. В окремих районах Одеської та Херсонської областей вологозапаси метрового шару ґрунту становили від 94 до 117 мм продуктивної вологи.

 

Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих зернових культур не опускалась нижче ніж 6,5 0С морозу, що було вище критичних меж вимерзання, особливо за умов наявності снігового покриву. Разом з тим, за попередніми даними Інституту сільського господарства Степу НААН у південних та східних районах Кіровоградської області, де висота снігового покриву була незначна (2-7 см), температура грунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур в найхолоднішу ніч в окремих місцях знижувалася до критичних температур вимерзання для ячменю озимого та ріпаку озимого.

 

За розрахунками агрометеорологів критична температура вимерзання жита озимого становить 15-17 0С, пшениці озимої у фазі «сходи – 3-й листок» – 11-
13 0С морозу, у фазі «кущіння» – 14-16 0С морозу,  ячменю та ріпаку озимих – 9-12 0С морозу. 

Різке коливання температурного режиму суттєво знизило життєздатність рослин  і було малосприятливим для перезимівлі рослин на полях, де сніговий покрив не перевищував 5 см. Особливо для тих рослин, які ввійшли у зиму недостатньо розвиненими, а саме: у фазі «шилець» та «2-3 листочків».

 

Тому, як тільки мине загроза зниження температури нижче 12-15 0С морозу в повітрі, необхідно відібрати моноліти для визначання стану посівів. У першу чергу обов’язкового слід провести відбір монолітів на тих площах, де рослини були перерослі чи недорозвинені, посіяні після гірших попередників і на площах, де не вносили мінеральні добрива, а також на полях, засіяних сортами іноземного походження.

 

За даними ННЦ «Інститут землеробства НААН» уміст цукрів у вузлах кущіння озимих зернових культур коливається від 14 до 23 % на суху речовину (залежно від культури та сорту).

 

Конус наростання в рослинах озимих зернових культур здоровий, опалесцентний, з оцінкою 5 балів. Стан посівів добрий.

 

Рослини ріпаку озимого, що висівалися в оптимальні строки (посіви другої – третьої декади серпня) та при умові отримання вчасних сходів, знаходяться у доброму стані, а на окремих площах – у задовільному. Рослини мають такі параметри: 7-10 справжніх листків, діаметр прикореневої шийки 6-8 мм, точка росту знаходиться над поверхнею ґрунту на висоті до 5 мм, що є передумовою перезимівлі у доброму стані. Висота рослин за довжиною черешка та листкової пластинки досягла 19-20 см, а довжина головного кореня коливається від 14 до 17 см.

 

Рослини пізніх строків сівби сформували розетку з 6 справжніх листків, висота рослин становить 10-12 см з діаметром кореневої шийки 4-6 мм. Довжина головного кореня складає 7-10 см.

 

Ситуація, яка складається на сьогоднішній день на посівах озимих зернових культур, вимагає оперативного і чіткого оцінювання їх стану. Наступний загальноприйнятий термін відбору зразків для визначення життєздатності припадає на 23 лютого. При визначенні життєздатності рослин особливу увагу необхідно звертати на стан конусу наростання та кореневої системи, температурний режим на глибині залягання вузла кущіння, появу і поширення хвороб.

 

Обстеження посівів показало, що рослини озимих зернових культур на сьогодні знаходяться у стані зимового спокою, але  їх подальша життєздатність буде залежати від інтенсивності та тривалості низьких температур, що не виключає ушкодження посівів в окремих господарствах. У першу чергу це стосується рослин ячменю та ріпаку озимих, які у момент завершення осінньої вегетації не досягли оптимальних морфофізіологічних параметрів, що забезпечують успішну перезимівлю.

 

У цілому, на даний час посіви озимих зернових культур знаходяться у доброму та задовільному стані.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: