Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Лише об’єднавши зусилля профільного міністерства, агронауки і сільгоспвиробників Україна зможе зберегти і примножити потенціал найбільшої аграрної держави Європи 02.02.2021

Лише об’єднавши зусилля профільного міністерства, агронауки і сільгоспвиробників Україна зможе зберегти і примножити потенціал найбільшої аграрної держави Європи


1 лютого 2021 року у НААН відбулася зустріч Міністра аграрної політики та продовольства України Романа Лещенка з керівництвом, членами Президії Національної академії аграрних наук України. Символічно, що у перший офіційний робочий день на посаді Міністра Роман Миколайович здійснив візит саме до Академії – державної самоврядної наукової організації, яка є головним координуючим органом держави з організації комплексного наукового забезпечення аграрного сектору економіки країни. 

У вступному слові президент НААН Ярослав Гадзало акцентував на тому, що синергія державних діячів та науковців, спільний тандем аграрної науки і Міністерства аграрної політики, буде запорукою відновлення ефективної роботи повноцінного аграрного міністерства в найбільшій аграрній державі Європи.

Ярослав Михайлович коротко зупинився на пріоритетних напрямах діяльності та реформування Академії. Він наголосив на тому, що протягом усього періоду своєї діяльності Академія здійснювала і здійснює заходи з метою інтенсифікації розвитку вітчизняної аграрної науки, наукового забезпечення розвитку галузей агропромислового комплексу у відповідності до вимог часу та на перспективу. Так, протягом 2019-2020 років у відповідності до постанови президії НААН від 31 жовтня 2018 року "Про Програму реалізації реформування аграрної науки”, здійснено низку заходів з реформування НААН та її наукових установ і підприємств. За участі установ аграрної науки, закладів освіти, підприємств аграрного бізнесу та громадських організацій аграрного профілю створено п’ять Міжрегіональних наукових центрів НААН: Північний (Київ), Південний (Одеса), Східний (Харків), Західний (Львів) та Центральний (Дніпро). 

Президент НААН коротко повідомив про досягнення  вчених наукових установ Академії, у тому числі по створенню низки нових технічних засобів для вирощування зернових та інших культур за енерго-, ресурсоощадними технологіями, розвитку селекції сільськогосподарських культур, серед яких відзначені Державною премією України в галузі науки і техніки, розроблення спільно з експертами Світового банку і ФАО Стратегії зрошення та дренажу в Україні до 2030 року, яка була схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України у 2019 році, розроблення низки програм розвитку АПК, зокрема Концепції досягнення нейтрального рівня деградації земель (ґрунтів) в Україні та за іншими напрямами наукового забезпечення розвитку галузей агропромислового комплексу. 

(Розширену інформацію про виступ Ярослава Гадзало читайте в окремій публікації). 

Роман Миколайович Лещенко високо оцінив наукові здобутки Національної академії аграрних наук України, підкресливши, що державницькі перспективи України як успішної незалежної європейської держави тісно пов’язані з розвитком аграрного сектору країни. «Стратегія розвитку агросектору потребує діалогу між владою і аграрною наукою», - переконаний Роман Лещенко. 

Міністр акцентував на низці проблемних питань, які постали перед відновленим профільним міністерством, і висловив переконання, що тісна співпраця науки з Міністерством принесе позитивні результати в роботі аграрного сектору. 

За період відсутності Міністерства АПК ми втратили велику кількість експортних ринків, – підкреслив Роман Лещенко, – Адже наші міжнародні партнери є одночасно і нашими конкурентами на аграрному ринку. 

Інша важлива проблема – за знищенням Міністерства шляхом погроз та сумнівних законодавчих ініціатив розпочалося системне знищення фундаментальної аграрної науки, яка в останні роки існувала в дуже складних умовах недофінансування та політичного тиску. 

Відсутність або згортання в Україні власної аграрної науки містить цілу низку загроз для майбутнього нашої держави, її прагнення бути серед розвинених європейських країн. Інакше шлях до сировинного придатку буде дуже близький і дуже швидкий. Головне, що роблять наші опоненти – вони знищують нашу суб’єктність як однієї з найпотужніших аграрних країн світу. Саме тому важливо забезпечити належне фінансування агарної науки незалежно від політичних еталонів, - вважає Міністр. 

Зокрема, Роман Лещенко акцентував на величезній протидії реєстрації права користування землею за Національною академією аграрних наук України у період 2015-2018 років. Разом з тим Роман Миколайович Лещенко наголосив, що це питання має стратегічне значення і він зробить усе, аби захистити право наукової установи на користування землею у тих обсягах, в яких це необхідно для розвитку аграрної науки. 

Міністр наголосив на значних досягненнях науковців НААН та висловив підтримку концепції Академії щодо необхідності збільшення фінансування науки, у тому числі через здачу в оренду вільного майна, землі з розподілом отриманих коштів між Академією і місцевими бюджетами. 

Серед пріоритетних напрямків діяльності аграрного міністерства Роман Лещенко назвав земельну реформу, запуск масштабної програми інвестицій в зрошення півдня України, підтримку тваринництва і молочного скотарства, відзначив важливість питань продовольчої безпеки і екологізації аграрного виробництва, охорони ґрунтів. Також Міністр заявив про важливість детінізації агровиробництва. 

Міністерство аграрної політики і продовольства має стати інституцією, яка формує  політику аграрного сектору держави в  основних  стратегічних напрямках, вважає Міністр. 

Зупинившись на питанні земельної реформи та формуванні Держгеокадастру, Роман Лещенко нагадав, що ще в статусі радника Президента він був категоричним противником так званої ліберальної земельної реформи, яка передбачала можливість продажу до 200 га землі в одні руки усім бажаючим, та відстоював позицію поступового, поетапного розвитку земельного ринку по польській моделі. 

Життєво важливим Роман Лещенко назвав питання, пов’язане з меліорацією. «Критична ситуація зі зрошенням на півдні України – це екологічна катастрофа, яка насувається на нас, і ми маємо якнайшвидше приймати у зв’язку з цим дієві рішення. Для мене дуже важливі напрацювання Академії, тому що особисто для мене у 2021 році цей напрямок буде визначальним. Нам вже вдалося отримати фінансування в рамках державної програми, наразі опрацьовуємо інструментарій та законодавчу базу в частині введення об’єднання водокористувачів, і мені дуже важливо розуміти бачення і місію науковців саме в цій сфері», - наголосив Роман Лещенко. 

Зокрема, Міністр висловив високу оцінку ініціативам та напрацюванням Інституту водних проблем і меліорації НААН у питанні комплексного вирішення проблеми охорони і збереження водних ресурсів. «Я не полінувався та звернувся до архівів – все, що науковці Інституту прогнозували 20 років тому, здійснюється з вражаючою точністю. У ситуації змін клімату наукова думка і пропозиції вчених дуже важливі», - сказав Міністр. 

Не просто катастрофічною, а трагічною назвав Міністр ситуацію у галузі тваринництва. За аналітичними даними, показники галузі нижчі, ніж були у післявоєнній Україні 1946 року. Наразі тваринництво і молочне скотарство в Україні знищується, і державна підтримка галузі має ґрунтуватись на стратегічних програмах і наукових рекомендаціях, розроблених та запропонованих Академією, – вважає Міністр АПК. 

Також Міністр відзначив важливість питання агрокультури, продовольчої безпеки країни, питання розвитку експортних ринків, питання лісових ресурсів держави. В співпраці з ключовими профільними науковими установами, селекційними інститутами, які займаються насінництвом, іншими науково-дослідними установами аграрного напрямку все це забезпечить функціональну та ефективну роботу Міністерства агропромислового комплексу. 

Ключовим завданням Міністерства Роман Лещенко вважає формування не декларативної, а дієвої стратегії розвитку агропромислового комплексу до 2030 року і чітке бачення того, як має розвиватись аграрна економіка країни протягом 10-ти найближчих років. 

"Ви маєте унікальні напрацювання з точки зору історії питання, розуміння процесів з врахуванням ґрунтових, кліматичних, інших факторів, які сформувались в країні. Для мене важливо сформувати інституцію, яка буде захищати аграріїв, країну, аграрну науку від всіх опонентів, які намагаються нас блокувати і створювати проблеми", - підсумував Міністр АПК. 

Учасники зустрічі дуже коротко зупинились на проблемних питаннях розвитку переробної промисловості в Україні, у чому також знайшли підтримку Міністра. «Сировинний тип економіки, який у нас зараз в агросекторі, ми всі розуміємо, – це шлях в нікуди», – зазначив він. Але на сьогодні існує ряд факторів, які суттєво гальмують процес надходження капітальних інвестицій у цю важливу галузь аграрної економіки, про що у спілкуванні з Міністром неодноразово наголошували потенційні внутрішні і зовнішні інвестори. 

Коротко розглядалось також питання використання пестицидів. Науковці Інституту захисту рослин НААН – провідної установи, яка здійснює широкий спектр досліджень з проблеми захисту рослин та координує їх проведення в Україні, передали Міністру пропозиції щодо випробувань пестицидів та державного контролю щодо їх розповсюдження в Україні, та наголосили на важливості відновлення повноцінної роботи фітосанітарної та ветеринарної служб – це дозволить уникнути серйозних захворювань, які сьогодні, на жаль, імпортуються в Україну разом з продукцією рослинництва і тваринництва у зв’язку з відсутністю контролю з боку держави, і на боротьбу з якими потім витрачаються мільярдні кошти. 

Звертаючись до учасників зустрічі, Роман Лещенко повідомив, що у ключових питанням своєї діяльності, у тому числі щодо земельної реформи, меліорації, агроекології, розвитку аграрної науки він має розуміння і підтримку своєї позиції Президентом України. «Циклічність історії неймовірна – сьогодні, як і 20 років назад, коли робились базові реформи, підтримка Президента виявилась вирішальною. Наше завдання – максимально швидко зробити щонайбільше для аграрного сектору», - звернувся Міністр до присутніх науковців. 

Ця зустріч – лише ознайомча. В найближчий час Роман Лещенко має намір зустрітись з колективами Відділень Академії, щоб більш ґрунтовно ознайомитись зі здобутками, напрацюваннями та проблемами, які має Національна академія аграрних наук України. 

Учасники зустрічі щиросердно побажали новопризначеному Міністру успіхів на посаді, запевнивши, що аграрна наука стане для нього підтримкою, арбітром, радником – усім, що потрібно для розвитку аграрної економіки України.

изображение_viber_2021-02-02_10-54-35.jpg

Повернення до списку



Новини України

Пошук: