Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

11.11.2020

Відбулось засідання Президії НААН з розгляду питання «Біологічний метод захисту рослин: практика застосування і перспективи для України»

изображение_viber_2020-11-11_12-56-02.jpg

Сьогодні, 11 листопада, під головуванням президента НААН Ярослава Гадзало відбулось засідання Президії НААН.  На порядок денний роботи Президії було винесене питання «Біологічний метод захисту рослин: практика застосування і перспективи для України». Враховуючи проблему збільшення об’ємів використання хімічних пестицидів, яка має негативний вплив на навколишнє середовище, в тому числі – на корисних комах і мікробіоту, розгляд цього питання на порядку денному Президії є актуальним і цілком закономірним.

Свого часу Україна займала провідне місце щодо масштабів застосування біометоду в захисті рослин від шкідників та хвороб. У державі функціонувало понад 300 біолабораторій. Обсяги використання біометоду досягали 11 млн. га, що склало біля 27 % від загального обсягу застосування засобів захисту рослин. Тобто, свого часу було створено значний науково-технічний потенціал, збереження і відродження якого стало важливою задачею Академії, - зазначив у вступній промові головуючий, президент Національної академії аграрних наук України Ярослав Гадзало.

Сьогодні, в  контексті сталого розвитку держави, екологізація землеробства набуває першочергового значення, і це  знайшло відображення у більшості програм наукових досліджень Академії. Так,  за напрямом "Біотехніка", наразі виконується ПНД 10 "Наукові основи біотехнологічних систем виробництва і землеробства".  Головною установою програми є  Інженерно-технологічний інститут "Біотехніка" НААН, - підкреслив головуючий.

Учасники Президії  розглянули питання стану та подальших перспектив біологічного методу захисту рослин у державі,  підкресливши,  що  цей напрям є важливим і необхідним механізмом розвитку екологоспрямованих систем землеробства.  Було зазначено, що нині ринок України значно поступається ринкам світових лідерів -  частково це можна пояснити диспаритетом цін і відсутністю механізмів, які на державному рівні обмежують використання хімічних засобів або заохочують використання біологічних.

До доповіді було запрошено  Крутякову  Валентину Іванівну,  директора  Інженерно-технологічного інституту "Біотехніка" НААН,  який,  за визначенням головуючого, є головною установою програми  "Наукові основи біотехнологічних систем виробництва і землеробства"  та  провідною державною науково-дослідною установою з розробки наукового та інженерно-технологічного забезпечення виробництва і застосування біологічних засобів захисту рослин.

изображение_viber_2020-11-11_12-56-04.jpg

Учасники засідання взяли активну участь у обговоренні доповіді Валентини Іванівни. В цілому, вважають вони, розвиток ринку біоагентів в Україні відбувається  хаотично:  не створені правила і не оформлені законодавчо критерії, що визначають якість препаратів, відсутні регіональні лабораторії, які здійснюють перевірку бактеріальних препаратів на якість і титр, не визначена юридична відповідальність виробників за якість препаратів, відсутній державний контроль за їх використанням.

Що потрібно зробити  для вирішення  таких непростих нагальних питань  -  ця  тема стала  предметом обговорення та  конструктивних дискусій учасників Президії.  

Детальніше  про доповідь, її обговорення та  Постанову  Президії  з питання «Біологічний метод захисту рослин: практика застосування і перспективи для України» у наших наступних публікаціях.  



Повернення до списку



Новини України

Пошук: