Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Аналітична довідка про агрометеорологічні умови та стан посівів  в Україні  на 16 жовтня 2020 року 19.10.2020

Аналітична довідка про агрометеорологічні умови та стан посівів в Україні на 16 жовтня 2020 року


У першій декаді жовтня в Україні спостерігалася надзвичайно тепла для середини осені погода. Середні температури повітря у більшості областей досягали значень, характерних для літа, досягаючи та перевищуючи 15 0С тепла. У багатьох областях були досягнуті або перевищені показники найвищої середньої декадної температури та найнижчої мінімальної температури повітря. Переміщення через територію країни активних атмосферних фронтів та південно-західного циклону обумовило значні дощі, окрім Лівобережжя. У багатьох областях західної, центральної та місцями південної частини країни була перевищена максимальна кількість опадів першої декади жовтня та добовий максимум опадів жовтня. Суттєвих опадів, як і у попередній період, не було у східних, Полтавській та Сумській областях.

У другій  декаді жовтня продовжувала утримуватися переважно тепла з дефіцитом  опадів  погода. Середня температура повітря була вищою за норму на 4-8 0С і становила 14−19 0С тепла. Максимальна температура повітря в самі теплі дні підвищувалася до 20,6−27,0 0С, на поверхні ґрунту до 31−38 0С, мінімальна - знижувалася до 0−15 0С тепла. Поверхня ґрунту у найхолодніші ночі охолоджувалася від мінус 1 до 8 0С тепла.

Опади різної кількості та інтенсивності спостерігалися майже на всій території країн. Так, у Херсонській області кількість їх становила 0,1-12 мм, у Харківській – 3-11 мм, у Дніпропетровській – 2-20 мм, у Київській – 15-29 мм.

Внаслідок таких погодних умов, на більшості площ під озимими культурами ґрунтова засуха припинилася, запаси вологи у ґрунті поповнились до оптимальної та задовільної кількості. Проте, в областях, де дощів було обмаль, засуха тривала - це Харківська, Луганська, Донецька, південні райони Одеської області.

За даними Укргідрометеоценту станом на 10 жовтня запаси продуктивної  вологи у 0-20 см шарі ґрунту під озимими культурами на більшості площ країни оцінювалися як достатні та оптимальні (21-30 мм продуктивної  вологи та більше). Місцями у західних та північних областях відмічалося перезволоження орного шару ґрунту. Недостатнє (11-20 мм) та незадовільне (менше 10 мм продуктивної вологи) вологозабезпечення відмічалося у Сумській, на більшості площ Київської, Полтавської, Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської, окремих площах Черкаської, Кіровоградської, Одеської  та Миколаївської областей. У східних та на багатьох площах Одеської областей орний шар ґрунту був зовсім сухий.

Проведене обстеження посівів озимих зернових культур показало, що на сьогоднішній день отримано сходи озимих зернових культур незалежно від попередника, за всіх рекомендованих строків сівби. Так, за сівби в ранні (5–10 вересня) та оптимальні (15–25 вересня) строки, рослини пшениці озимої по чорному пару та непарових попередниках сформували 2 листки висотою 12–14 та 10–12 см відповідно. За сівби в допустимо пізні строки (1–7 жовтня) рослини пшениці озимої, незалежно від попередника, утворили сходи висотою 2–3 см. Загальний стан посівів добрий та задовільний.

У Луганській, на багатьох площах Харківської областей зерно озимої пшениці через засушливі умови не проростало упродовж 17-33 днів.

В озимого ріпаку триває утворення листової розетки, у центральних областях продовжують  його сіяти.

В цілому, погодні умови на даний час є сприятливими для росту та розвитку рослин озимих зернових культур, що обумовлено достатнім рівнем зволоження ґрунту і підвищеним температурним режимом.

Разом з тим, зниження температури повітря в ночі та підвищена вологість повітря затримують процеси достигання та вологовіддачу насінню пізніх культур. Так,  на період спостереження вологість зерна сої становить 18-22 %, із-за різких перепадів температури та вологості повітря відмічено часткове розтріскування бобів та осипання насіння (1,5-2 % від загальної кількості). На окремих рослинах спостерігається наявність листкового апарату, особливо на полях із північною експозицією схилів.

Рослини кукурудзи ранньостиглих гібридів проходять у своєму розвитку фазу повної фізіологічної стиглості зерна, та відмирання рослин. Вологість зерна через ранкові тумани становить 16%.

За даними Мінекономіки України станом на 13 жовтня зібрано 11703,0 тис. га (76 % запланованих площ) зернових та зернобобових культур за середньої врожайності 37,7 ц/га.

Продовжується збирання сільськогосподарських культур. Гречки зібрано з площі 70,36 тис. га (90 % від запланованих площ) за врожайності 12,8 ц/га, проса – з 134,35 тис. га (89 % від запланованих площ) за врожайності 16,4 ц/га, сої – з 852,4 тис. га (64 % від запланованих площ) за врожайності 19,9 ц/га, соняшнику – з 5105,66 тис. га (80 % від запланованих площ) за врожайності 19,2 ц/га, кукурудзи - з 1807,85 тис. га (33 % від запланованих площ) з урожайністю 46,7 ц/га, буряків цукрових – з 35,41 тис. га (16 % від запланованих площ) за врожайності 434,9 ц/га.

Продовжується сівба озимих культур. Станом на 13 жовтня вже засіяно 5056,1 тис.га (62% запланованих площ), із них: пшениці – 3831,9 тис.га
(63 % запланованих площ), ячменю – 361,46 тис.га  (38 % запланованих площ), жита – 94,04 тис.га  (71% запланованих площ), ріпаку – 768,73 тис.га (76 % запланованих площ).



Повернення до списку



Новини України

Пошук: