Реєстрація Мелітопольської черешні як українського продукту із захищеним географічним зазначенням означає високу оцінку селекційної роботи науковців НААН
Станом на сьогодні черешня є візитною карткою Мелітопольщини і, за даними Державної статистики України, станом на 2018 рік більше 45% насаджень цієї культури сконцентровано саме в Запорізькій області. Мелітопольська черешня відрізняється унікальним яскравим та гармонійним смаком та ароматом завдяки збалансованому вмісту цукрів та кислот, високій концентрації мінералів, вітамінів, фенольних речовин. Надзвичайно високих смакових та товарних якостей Мелітопольській черешні надає поєднання специфічних ґрунтових та кліматичних умов разом із розмаїттям сортів, виведених та адаптованих саме для цієї місцевості. Довготривала (більше ніж 90-річна) селекційна робота вчених Мелітопольської дослідної станції садівництва імені М.Ф. Сидоренка Інституту садівництва НААН безпосередньо в умовах регіону зі створення кращих сортів, добре адаптованих та пристосованих до місцевих ґрунтово-кліматичних умов, обумовила можливість відбору тих сортів, що здатні проявити свій потенціал урожайності та високої якості в умовах географічного району. Плоди місцевих сортів черешні у поєднанні з ґрунтово-кліматичними умовами регіону набули унікальних органолептичних та біохімічних властивостей, які не зустрічаються в інших регіонах. До Реєстру сортів рослин України останні роки включалися від 33 до 62 сортів черешні, з них 65-73 % місцевої селекції МДСС імені М.Ф. Сидоренка ІС НААН. Сорти мелітопольської селекції мають різне забарвлення (від жовтого до темно-червоного, майже чорного), мають приємний кисло-солодкий смак та високі смакові властивості, які обумовлюються гармонійним поєднанням цукрів та кислот, і оцінюються на 4,5-5,0 балів. Більшість сортів мають універсальне призначення і характеризуються високою транспортабельністю.
Реєстрація Мелітопольської черешні як українського продукту із захищеним географічним зазначенням сприятиме не тільки захисту продукту й просуванню його на закордонних ринках, але й популяризації наукових здобутків українських вчених та у цілому регіону і країни вирощування. Адже марка географічного зазначення є знаком, що наноситься на продукт і засвідчує його високу якість, тривалу традицію виробництва й особливий зв'язок з територією, де його виготовляють або вирощують.
Пошук:
31.10.2023
Груша ростиме на засолених ґрунтах - експерт НААН
30.10.2023
Інноваційні системи землеробства – стратегічний напрям розвитку аграрного сектору держави
05.10.2023
Сільськогосподарське машинобудування України втрачає експортний потенціал - експерт НААН
22.09.2023
Ціна на гречку опустилась майже до дворічного мінімуму
19.09.2023
Прибутки українських аграрних підприємств торік скоротились майже втричі, але не все так погано
Новини України 11 — 15 з 833
Початок | Поперед. | 1 2 3 4 5 | Наст. | Кінець