Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Науковці НААН звернулись до Прем’єр-міністра з аналітичними матеріалами щодо залежності врожайності від кліматичних умов регіонів, висновками та пропозиціями, як допомогти аграріям 17.09.2020

Науковці НААН звернулись до Прем’єр-міністра з аналітичними матеріалами щодо залежності врожайності від кліматичних умов регіонів, висновками та пропозиціями, як допомогти аграріям


«Відновлення зрошення на Півдні України – дуже важлива проблема. Де є зрошення, маємо прекрасні врожаї овочевих культур, кукурудзи, сої, зібрали по два врожаї зернових, – наголошує Президент НААН Ярослав Гадзало, –Програма відродження зрошення прийняти ще у 2019 році. Ми підтримуємо кроки, який роблять уряд, Прем’єр-міністр для її реалізації – потрібно дати можливість сільгоспвиробникам отримувати воду і нарощувати виробництво сільгоспкультур. Адже за цьогорічних погодних умов склалося так, що Південь України (крім півдня Одеської області) опинився в кращих умовах, ніж Вінницька, Черкаська, частково Київська і Житомирська області, де кількість опадів була надзвичайно низькою при високій температурі повітря.

Потрібно витримувати технології і висівати культури, як рекомендує наука (використання попередників, пар), не використовувати жорсткі гербіциди, які мають негативну післядію. Інакше втрачаємо велику кількість врожаю, як сталося цього року.

Науковці НААН звернулися до Прем’єр-міністра зі своїми розрахунками щодо залежності врожайності від кліматичних умов різних регіонів і висновками щодо необхідності компенсації сільгоспвиробникам частини втрат хоча б для закупівлі насіння під врожай наступного року.

Таке насіння є в Академії. Так, наступного року у виробництво вже йдуть гібриди, які два роки тому ще випробовувалися на дослідних ділянках структурних підрозділів Академії і мали потенційну врожайність 16-17 тон сухого зерна. Ми проводимо велику дорадчу роботу, роз’яснюємо фермерам переваги гібридів і сортів вітчизняної селекції, зокрема, щодо стійкості до посухи за умов, коли робота по відновленню зрошення в Україні тільки розпочинається», - наголосив президент НААН.

Детальніше – у відеосюжеті за посиланням  

 


Повернення до списку



Новини України

Пошук: