Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Інститут сільського господарства Карпатського регіону НААН рекомендує з огляду на зміни клімату скореговувати технології посіву озимих культур 10.09.2020

Інститут сільського господарства Карпатського регіону НААН рекомендує з огляду на зміни клімату скореговувати технології посіву озимих культур

Аграрії продовжують жнивувати – збирають пізні культури. А на звільнених від урожаю площах ведуть підготовку ґрунту та  посів озимих культур вже наступного урожаю.

Зважаючи на особливості цьогорічних погодних умов (посуха, заморозки, затоплення) агровиробникам особливо важливо бути добре обізнаними щодо використання нових, науково обґрунтованих методів та підходів у провадженні сільськогосподарського виробництва, технологічно дисциплінованими та організаційно спроможними протистояти кліматичним викликам.

На підставі власних досліджень Західний міжрегіональний науковий центр Інститут сільського господарства Карпатського регіону НААН рекомендує з огляду на зміни клімату скорегувати технології посіву озимих культур в сторону пізньої сівби. Але дуже важливо не зміщувати допустимі терміни сівби озимих культур після 10 жовтня.

Необхідно пам’ятати, що сорти високоінтенсивного типу вимагають стислих та оптимальних строків сівби, які припадають на другу половину вересня. 

Довідково: За повідомленням департаменту АПК Львівської облдержадміністрації, аграрії Львівщини зібрали зернових на площі понад 230 тисяч гектарів, намолотили понад 1,0 млн тонн зерна, урожайність  - 45,4 ц/га. Про це повідомляє офіційний веб-сайт Львівської облдержадміністрації. Нині збирають пізні культури, зокрема гречку, якої зібрали 6% площ до посіву

_1599475823_613x321.84923563521_3_0.jpeg

Високих показників урожайності ранніх зернових культур досягли у сільськогосподарських підприємствах Сокальського – 58,5 ц/га (+0,5 ц/га до м.р.), Кам’янка-Бузького – 58,2 ц/га (+0,2 ц/га до м.р.), Буського – 57,8 ц/га (+3,8 ц/га до м.р.), Бродівського – 53,9 ц/га (+4,9 ц/га до м.р.), Радехівського – 51,3 ц/га (+4,3 ц/га до м.р.), Жовківського – 50,6 ц/га районів (+3,6 ц/га до м.р.).

Станом на сьогодні аграрії посіяли ріпака озимого на площі 23,6 тис га  та озимих зернових культур на площі 3,8 тис га.

Фото з сайту Львівської облдержадміністрації


Повернення до списку



Новини України

Пошук: