Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

08.09.2020

Посухостійкість стає головним викликом і у селекції картоплі – науковці Інституту картоплярства НААН


Цьогорічна посуха в окремих регіонах негативно вплинула і на врожай картоплі, яку в Україні традиційно називають другим хлібом. Фермери заговорили про те, що вирощувати картоплю без зрошення сьогодні нерентабельно. Багато виробників взагалі відмовляються від вирощування бульби, натомість переходять на культивування зернових. «Попри те країну очікують і нові промислові гравці ринку, які стартують з площами картоплі не менш як 100 га, — пише видання AgroDay .  —  Щодо промислового картоплярства, то воно за різними оцінками знаходиться в діапазоні 3−10%, а решта площ — в обробітку в приватних садибах». 

Журналісти видання наводять коментарі курівників агропідприємств про перспективність вирощування картоплі, рентабельність культивування, яке залежати від регіону, вибору сортів та наявності зрошення.
Посухостійкість поступово стає головним викликом і у селекції картоплі. Погодні умови останніх років змушують селекціонерів робити такий акцент, а також на стійкість до тих хвороб, які розвиваються в умовах засухи. 
main01.jpg

Інститут картоплярства НААН є провідною установою, яка проводить наукові дослідження з питань картоплярства і здійснює науковий супровід галузі за такими напрямами, як біо- та ДНК-технології, селекція, насінництво, оздоровлення та прискорене розмноження оздоровленого садивного матеріалу, діагностика латентної форми ураження фітопатогенами, технології та захисту рослин, законодавча робота та розробка програм розвитку галузі картоплярства. Селекціонерами інституту створено понад 100 сортів картоплі різних груп стиглості і господарського призначення. До Державного Реєстру сортів рослин України занесено 47 сортів селекції інституту.
Валентина Гордієнко, завідуюча лабораторії генетичних ресурсів, розповідає AgroDay :
 «На даний момент зміни клімату істотно впливають як на урожайність, так і на якість картоплі. Тому їм потрібно приділяти велику увагу, це відносно нова проблема. Виведення сорту займає мінімум 12 років, і за такий довгий період проблеми картоплярства змінюються. Посухостійкість, жаростійкість — сьогодні вектор селекції спрямовано на ці явища. Хвороби, звісно, ніхто не відміняв, та й вони змінюються разом з кліматом. Та сама парша в умовах високих температур і посухи буде більш агресивною».
Сорти Інституту картоплярства всі відрізняються посухостійкістю. Робота ведеться в умовах, коли вологи не вистачає, піщані ґрунти, отже умови створення нових сортів дуже жорсткі. 
«Оскільки поливу в нас нема, то відбираємо самі посухостійкі сорти. Тому наш популярний сорт «Княгиня» дає урожай за будь-яких умов, сорт «Мирослава» досягає показників понад 100т/га, з ранніх сортів «Скарбниця» дає гарні врожаї… Перевага української селекції – смакові якості картоплі, ми на це завжди орієнтуємося. Потім вже йде стійкість до хвороб, ми працюємо саме над тими хворобами, які розповсюджені в нас — фітофтора, парша, тощо. Раси фітофторозу можуть бути іншими в Німеччині та Голландії», — вважає Валентина Гордієнко.
Кліматичні зміни та їх домінуючий вплив на картоплярство відзначають і агрономи відомих агрокоманій. Вони акцентують на тому, що є достойні українські сорти картоплі, але наголошують, що Україна без зрошення просто не виживе, навіть північні регіони.
Нагадаємо, проблема зневоднення території України і на його тлі - неефективності  існуючої моделі організації та управління комплексом зрошення, також необхідності запровадження дієвого ефективного механізму державного контролю за збереженням і відновленням родючості ґрунтів, сьогодні набула особливої актуальності, стала центром дискусій за участю науковців, в першу чергу провідних фахівців НААН, громадськості, представників органів влади.  Рішенням уряду на наступний рік заплановано розширити програму «Велике будівництво» саме на створення зрошувальних систем у південних областях України.

З каталогом сортів картоплі селекції НААН можна ознайомитись ТУТ


Повернення до списку



Новини України

Пошук: