Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

У співпраці з НААН вітчизняні агровиробники можуть протидіяти аномальним погодним умовам -  на демонстраційних полях НААН урожай практично не постраждав 04.09.2020

У співпраці з НААН вітчизняні агровиробники можуть протидіяти аномальним погодним умовам - на демонстраційних полях НААН урожай практично не постраждав

Неймовірно складні цьогорічні погодні умови стали для українських аграріїв серйозним випробовуванням на міцність. Безсніжна зима, відсутність опадів навесні та посуха влітку — в таких умовах цього року знаходилася більшість посівів ранніх зернових культур, у тому числі озимої пшениці. Через критичну нестачу вологи у ґрунті спочатку у період посіву, а потім - вегетації рослин, урожай у деяких регіонах виявився дуже низьким...

За прогнозами Мінекономрозвитку та експертів, в Україні очікується врожай зернових на 7 млн тонн менший, ніж минулого року. Про це 2 вересня 2020 року під час засідання Уряду заявив прем’єр-міністр України, Денис Шмигаль. «Основна причина – негативний вплив погодних умов. Погодні умови - це, звичайно, посухи, про які ми чули на початку літа і які відбувалися по всій країні», – прокоментував прем’єр-міністр.

Звертає увагу факт, що аграрні підприємства, які дотримувалися рекомендацій НААН і використовували гібриди вітчизняної селекції, демонструють гарні результати - на демонстраційних полях НААН урожай практично не постраждав.

Деякі цифри: Гармоніка - 8,87 т/га, Здобна - 8,82 т/га, Воздвиженка - 8,38 т/га, Охтирчанка ювілейна - 8,48 т/га, Щедра Нива - 8,70 т/га, Царівна - 9,46 т/га, Рось - 8,85 т/га, Відрада - 8,67 т/га, Богдана - 8,94 т/га, МІП Дніпрянка - 8,54 т/га, МІП Ассоль - 8,90 т/га, Краєвид - 9,58 т/га, Співанка Поліська - 8,94 т/га, Престижна - 8,55 т/га, Охтирчанка ювілейна - 8,48 т/га… Це лише окремі із сортів озимих колосових культур селекції науково-дослідних установ НААН, які продемонстрували високі показники врожайності при відносно низькому відсотку вологості (14%).

А сорт озимої пшениці "Берегиня Миронівська" селекції Миронівського інституту пшениці ім. В. М. Ремесла НААН, який відзначився рекордним урожаєм 101 центнер з гектара, внесено до «Книги рекордів України».

Це гідний результат роботи селекціонерів наукових установ Академії, завдяки яким щороку реєструється більше сотні різних сортів і гібридів, оптимальних для різних кліматичних зон. Крім того, науковці знайшли вирішення проблеми комплексного захисту  пшениці власної селекції, ячменю і інших культур від 5-6 хвороб, що теж дуже важливо за умов зміни клімату.

Сорти озимих зернових, зернобобових та олійних культур селекції науково-дослідних установ мережі Національної академії аграрних наук України виявилися більш стійкими до несприятливих погодних чинників порівняно із закордонними сортами, що створені для умов м’якого клімату з помірними температурами та сталим забезпеченням опадами. Сорти і гібриди вітчизняної селекції мають максимальний рівень екологічної пластичності та адаптивності, тому вони здатні формувати високі та якісні врожаї навіть за екстремальних погодних умов, які склалися у цьому році.

Збереження у доброму стані посівів озимих культур забезпечило використання інноваційних технологій та наукових розробок НААН, що базуються на науково-методологічних принципах ресурсоощадження, біологізації та зменшення пестицидного навантаження на агроекосистеми. Наукове обґрунтування сівозмін з розміщенням культур після кращих попередників дозволило отримати дружні сходи ярих культур та сприяло їх оптимальному розвитку на початку вегетації.

Проведення весняних підживлень науково обґрунтованими нормами з врахуванням вмісту поживних речовин у ґрунті, організація інтегрованого захисту від шкідників та збудників хвороб забезпечило прискорений ріст і розвиток рослин, стало запорукою формування високої продуктивності сільськогосподарських культур.

Вчені НААН проводять постійний моніторинг стану посівів озимих культур для коригування технологій їх вирощування, оперативного коригування необхідних агрозаходів, надають науково-методичні й практичні рекомендації з догляду за озимими та ярими культурами з врахуванням локальних особливостей аграрних господарств.

У співпраці з НААН вітчизняні агровиробники зможуть протидіяти аномальним погодним умовам та забезпечити високу економічну ефективність сільськогосподарської галузі завдяки широкому впровадженню інноваційних розробок вчених  Національної академії аграрних наук України.

 «Аграрна наука, аграрне виробництво, фермери – це одне єдине ціле. Ми маємо разом працювати на кінцевий результат заради успішної і заможної держави, заради майбутнього», - неодноразово наголошував президент НААН Ярослав Гадзало. 

Запрошуємо до співпраці!

 

 

 

 


Повернення до списку



Новини України

Пошук: