Інститут зернових культур НААН – єдина наукова установа в Україні, де зареєстровано гібрид білозерної кукурудзи
Одним з шляхів підвищення попиту та споживання кукурудзи в нашій країні є збільшення на ринку промислових та харчових продуктів, які виробляються із зерна різноманітних підвидів кукурудзи (цукрової, розлусної, кременистої, крохмальостої) та форм з різними ендоспермальними (sh2, o2, ae, wx, тощо) та морфотипними (bm, Lg3, lg1-2, br, ts, тощо) мутаціями.
Відповідні напрямки досліджень та виробництва позитивно впливають на розвиток інфраструктури з переробки кукурудзи в країні та збільшують експортний потенціал як сировини, так і готової продукції. Нині при експорті кукурудзи близько 85% виробленої сировини вивозиться у вигляді зерна, але для економічного розвитку кукурудзівництва важливою складовою є запровадження глибинної переробки зазначеного продукту і саме спеціалізована кукурудза допоможе розпочати цей процес.
Дослідження зі створення спеціалізованих генотипів кукурудзи в ДУ Інститут зернових культур НААН ініціювали в зв’язку із зверненнями виробничників щодо потреби у гібридах з конкретними якостями. Одним із перших відгуків на запити стало проведення роботи зі створення гібридів білозерної кукурудзи для використання їх у борошномельній промисловості. ДН Вайткорн є єдиним зразком відповідного призначення в Україні. Це трилінійний середньопізній гібрид кукурудзи (ФАО 450), який занесений до Реєстру сортів з 2013 р. Напрям використання – на харчові цілі для мукомельної промисловості, за необхідністі може бути використаний на зерно і силос. Зерно гібрида біле, зубоподібне. Маса 1000 зерен близько 300 г. Стійкий до ураження основними хворобами. Добре реагує на внесення добрив. Рекомендована зона вирощування – Степ. Рекомендована передзбиральна густота стояння рослин - 35-40 (без зрошення), 55-60 (зрошення) тис. шт. /га. Потенційна урожайність зерна 15,5 т/га.
Білозерна кукурудза у багатьох країн субтропічної і тропічної зони (Іспанія, Грузія, Мексика, ПАР, США, тощо) традиційно використовується як основний продукт харчування, зокрема для виробництва хлібних виробів та крупи. Головним експортером і виробником цієї кукурудзи на світовому ринку є США. Традиційні продукти з білозерної кукурудзи отримують від сухого помелу. Приблизно половина муки і крупи виробляється з такої кукурудзи, і у подальшому готують тортіл’ї, чіпси, тако, повітряні кульки і палички, кукурудзяно-пшеничний хліб, кукурудзяний лаваш, галети, печиво тощо. Біле зерно також використовують у тваринництві для годівлі свиней і птиці з метою отримання ніжного білого м’яса.
Створення базової генетичної колекції для спеціалізованої селекції кукурудзи дозволяє розширити ринок різноманітного використання продукції, що виробляється із різних частин рослини цієї культури. Впровадження таких інноваційних розробок у виробництво стимулює не тільки прогресування та модернізацію переробної галузі, а й надає додаткові надходження селекційно-насінницьким компаніям.
Проєктування та реалізація відповідних напрямків використання кукурудзи стимулює насінницькі компанії завдяки зрівноваженню прибутків в періоди посилення конкуренції на ринку при профіциті насіння та гарантують їх подальший розвиток в критичні періоди.
Пошук:
24.09.2018
Українські органічні крупи користуються високим попитом на ринках ЄС
18.09.2018
На підтримку агровиробників на 2019 рік передбачено близько 7 мільярдів гривень
12.09.2018
Рекордні врожаї винограду в Західній Україні
11.09.2018
В Україні збільшується виробництво згущеного молока
10.09.2018
В 2018 році очікується історичний обсяг врожаю кукурудзи
Новини України 606 — 610 з 833
Початок | Поперед. | 120 121 122 123 124 | Наст. | Кінець