Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

19.08.2020

Недотримання науково обґрунтованих сівозмін приводить до масштабних втрат врожаю — науковці Інституту кормів і сільського господарства Поділля

Canola_Rotation_Shot_FINAL.jpg

Два мільйони тонн збіжжя ранніх зернових і зернобобових культур намолотили на Вінниччині. Урожай зібрано з усієї площі. У порівнянні з минулим роком хлібороби недобрали 400 тисяч тонн зерна.

— Найбільше аграрії втратили через недотримання науково обґрунтованих сівозмін, — розповів «Голосу України» Микола Ткачук, керівник департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької облдержадміністрації.

— Такого висновку дійшли фахівці нашого департаменту разом з науковцями Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН.

У Чечельницькому районі на полі, де раніше ріс горох, озимої пшениці збирали по 70 центнерів з гектара. Ця само культура, посіяна по таких попередниках, як кукурудза і соняшник, дала вдвічі менше зерна, лише 35 центнерів. Гарно вродила озима пшениця на тих ділянках, де раніше вирощували ріпак.

— Однакові погодні умови, одна й та само технологія вирощування, одночасно сіяли і збирали, а врожайність має суттєву відмінність, — наголошує Микола Ткачук.

Надолужити втрачену кількість збіжжя ранніх культур за рахунок зерна кукурудзи, на жаль, не вдасться, хоча площі під цією культурою збільшили майже на 30 тисяч гектарів.

— Не буде очікуваного врожаю, — продовжує співрозмовник. — Навіть пізньостиглі сорти з потенціалом 100—120 центнерів зерна з гектара не порадують урожаєм. Такий прогноз науковців Інституту кормів і сільського господарства Поділля.

Пояснюють це тим, що у період формування качанів у ґрунті не було достатньої кількості вологи. Навіть якщо випадуть дощі найближчим часом, вони вже не врятують ситуацію.

Зате опади дадуть можливість вийти в поле сівачам. Площі під озимі уже підготовлено. Класти насіння у сухий ґрунт не наважуються. Тим паче що до настання оптимальних строків ще є трохи часу, вони починаються з 20 серпня.

 


Повернення до списку



Новини України

Пошук: