Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

19.08.2020

У 2020 році Україна нарощує закупівлі тютюнових виробів за кордоном – Микола Пугачов

web_analitika122.jpg

У січні-червні 2020 року Україна імпортувала тютюну та виробів з нього на суму 243 млн дол. США, що на 18 % більше, ніж за відповідний період 2019 року, повідомив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

За його словами, основною товарною позицією в зарубіжних закупівлях тютюнової продукції для України є тютюнова сировина, за понад 21 тис. т якої було сплачено 115 млн дол. США. Другими за обсягами імпорту є інший тютюн та його замінники промислового виробництва. Їх за шість місяців 2020 року ввезено близько 9 тис. т на суму 112 млн дол. США.

Найбільшу частку у географічній структурі вітчизняного імпорту тютюнових виробів займає Італія з показником у 24,9 %. Також вагомі за вартістю обсяги закупівель Україна здійснює в Малаві (12,3 %), Німеччині (10,6 %), Нідерландах (10,5 %) та Бразилії (9,1 %). Сумарно ці п’ять країн забезпечують понад 67 % імпорту продукції даної групи вітчизняними компаніями.

За прогнозними оцінками вчених Інституту аграрної економіки, за підсумками 2020 року тютюн і вироби з нього традиційно мають стати однією з найбільших у грошовому виразі позицій в українському імпорті агропродовольчої продукції, підсумував Микола Пугачов.

 


Повернення до списку



Новини України

Пошук: