Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Аналітична довідка про агрометеорологічні умови та стан посівів в Україні – тиждень 28 ( 6-12 липня 2020) 13.07.2020

Аналітична довідка про агрометеорологічні умови та стан посівів в Україні – тиждень 28 ( 6-12 липня 2020)


На початку першої декади липня в Україні переважала спекотна погода, лише у другій половині декади спостерігалося незначне зниження температури повітря.

Середньодобова температура повітря на 3–8 0С перевищувала декадну норму і становила від 19,5 на заході до 30,5 0С тепла на півдні. Максимальна температура повітря у найтепліші дні на півдні підвищувалась до 39 0С, на заході – до 29,5  0С тепла, мінімальна – у найхолодніші ночі знижувалась до 11–23 0С. Поверхня ґрунту вдень нагрівалася до 60-65 0С, на півдні до 68-72 0С, вночі охолоджувалася  до 10-12 0С тепла.

Майже на всій території країни  протягом останніх днів відмічалися нерівномірні опади – від слабких та помірних до сильних дощів та злив у супроводі шквалів та граду.

Так, за повідомленням Інституту зрошуваного землеробства НААН, на всій території Херсонської області 6 липня (окрім Приазов'я) спостерігалася гроза, пройшов зливовий дощ різної інтенсивності, місцями з градом діаметром 7 мм. Кількість опадів становила: на півночі, сході та півдні області – 0,1-9,0 мм; на заході – за одну годину випало 33 мм. На заході пориви вітру досягали 23 м/с. За даними Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН у Львівській області кількість опадів становила від  20,5 до 30,1 мм. На решті території країни  відмічалися незначні опади у вигляді короткочасних злив, шквалів, іноді з градом і кількість їх була у межах 2,2-6,3 мм.

На початок липня запаси продуктивної вологи під усіма посівами сільськогосподарських культур були нерівномірними і оцінювалися від оптимальних і надлишкових до недостатніх та навіть посухи.

Внаслідок високого температурного режиму протягом червня місяця відбувалося прискорене достигання ранніх зернових культур. У західних областях, де у червні випала надмірна кількість дощів, дозрівання зерна ранніх колосових культур відбувалося за несприятливих умов, пов’язаних із надлишковим для цієї фази розвитку зволоженням метрового шару ґрунту (120-230 мм продуктивної вологи). Надмірне зволоження ґрунту спричинило локальне полягання рослин, у деяких районах створювалися умови для «стікання» зерна, зменшення його ваги за рахунок вимивання пластичних речовин. Дощі та паводки спричинили пошкодження та загибель частини посівів у цьому регіоні.  

У південних та центральних областях унаслідок спекотної погоди та періодичного випадання дощів відбувся прискорений фазовий розвиток сільськогосподарських культур із випередженням середніх багаторічних строків на 1-2 тижні. Дозрівання зерна відбувається прискорено, інтенсивно розвиваються пізні культури, особливо на площах із достатніми вологозапасами ґрунту. Проте, через вкрай нерівномірний розподіл опадів на території  цих областей зберігалися площі, де ґрунтова засуха під ранніми зерновими культурами не припинялася, відмічається збільшення посушливих площ. На окремих площах південних областей, в районах, де відмічалися сильні зливи, через підвищену вологість повітря на посівах пшениці озимої відмічається почорніння колосу.

Рослини озимих культур (пшениця, жито, ячмінь) знаходяться у фазах: «молочної», «воскової» або «повної» стиглості. На багатьох площах південних та східних областей розпочалося масове збирання зерна пшениці та ячменю озимих. Кількість зерен у колосі становить –  27-55, із них щуплих у межах 10-40 %, маса 1000 зерен - 30-59 г. Стан посівів переважно добрий та задовільний, місцями у Дніпропетровській та Миколаївській областях - незадовільний. На багатьох площах Херсонської, окремих площах Дніпропетровської областей відмічається щуплість зерна, пустоколосиця; в окремих районах південних та західних областей  країни – полягання посівів через зливи, град та шквали, пожовтіння рослин через перезволоження ґрунту, ураження хворобами.

У ріпаку озимого закінчується фаза «утворення стручків» та триває фаза «достигання насіння», в окремих районах південних областей розпочалося збирання цієї культури. Стан посівів добрий та задовільний.

У рослин ячменю ярого відмічаються фази «молочна» та «воскова» стиглість, у південних областях – «повна стиглість зерна», розпочалося збирання врожаю. На заході та у Вінницькій області подекуди ще відмічається фаза «колосіння». Висота рослин - 85-95 см, щільність продуктивного стеблостою коливається від 350 до 950 шт./м2 залежно від технологій вирощування, кількість зерен у колосі – 18-23 шт. Стан посівів переважно задовільний та добрий, місцями у Запорізькій області – незадовільний.

У пшениці ярої відмічається фаза «молочно-воскова стиглість зерна». Висота рослин 115-125 см, густота стояння продуктивного стеблостою – 500-680 шт/м2, у колосі сформувалося 17-20 колосків, закладено 40-65 зернівок. Стан посівів добрий.

У вівса триває фаза «викидання волоті» та відмічається фаза «молочна стиглість зерна». У волоті сформувалося 24-46 повноцінних колосків, кількість стебел з колосом становила від 300 до 810 шт./м2. Стан посів задовільний та добрий.

У багатьох західних, місцями у південних областях через значні зливи на посівах ячменю ярого та вівса відмічалося полягання рослин, в окремих районах Волинської області через перезволоження ґрунту – пожовтіння стебел, місцями шт./м2 – ураження хворобами. На окремих площах південних областей відмічалася щуплість зерна у межах 10-30 %.

У рослин гороху на більшості площ відмічається фаза «завершення цвітіння», у південних областях країни – «повна стиглость», у східних та південних областях розпочалося його збирання. На пізніх посівах триває формування бобів. Через незадовільні погодні умови у ранньовесняний період (значні перепади температур повітря, у тому числі і до від'ємних позначок та дефіцит вологи) рослини низькорослі, що призводить до значних втрат урожаю при збиранні. Крім того, у бобах сформувалась незначна кількість зерен і вони недостатньо виповнені та мають низьку масу.

У кукурудзи триває листоутворення (15-17 листків, на пізніх посівах – 9-13) та накопичення рослинної маси. Середня маса рослин становить від 80 до 400 г залежно від сорту та строків сівби. Але, необхідно зазначити, що за температури повітря вище 30 0С у рослин кукурудзи починає уповільнюватися фотосинтез, гальмуються ростові процеси і знижується активність приросту біомаси, а при 36 0С – фотосинтез зовсім припиняється.  На багатьох площах західних областей відмічалося значне побиття листя градом, багато полів було залито водою, у деяких центральних областях країни у рослин відмічалося денне в’янення через посушливі умови. Разом з тим, стан посівів оцінюється переважно як добрий.

У рослин соняшнику відмічається фаза «цвітіння». Стан рослин переважно добрий, однак на деяких площах південних та північно-східних областей країни відмічається денне в’янення рослин, пожовтіння листя нижнього ярусу через посушливі умови, побиття листя градом та ураження рослин хворобами.

Рослини гречки знаходяться у фазі «цвітіння», триває формування зернівок. У проса тривають фази «листоутворення» та «кущіння». Стан посівів переважно добрий.

У рослин сої відмічається фаза «початок цвітіння», на пізніше засіяних площах триває  фаза «листоутворення». Середня кількість рослин коливається від 55 до 120 на м2  залежноі від способу сівби. Стан посівів переважно добрий, на окремих площах у Тернопільській області відмічається пошкодження листя зливами, градом та шквалами.

У буряків цукрових триває масове закриття міжрядь та ріст коренеплоду. Стан посівів задовільний та добрий.

Жарка та волога погода сприяла масовому розвитку бур’янів, хвороб та шкідників у посівах. За результатами проведеного моніторингу посівів озимих зернових культур розвитку набули такі хвороби колосу як: септоріоз − 1,5−
4,5 %, фузаріоз − 1,0−4,0 %, борошниста роса − 1,2−4,0 %, оливкова пліснява − 0,7−3,8 %. Розвиток сапрофітної мікрофлори на зерні наражає на ризик недобору врожаю, погіршення його технологічних якостей, здешевлення отриманої продукції, збільшення вкладень на доведення зерна до прийнятих стандартів якості, псування зараженого зерна, навіть до короткочасного підвищення його вологості в умовах транспортування і зберігання.

Згідно з результатами наукових досліджень перестій на корені на 4–12 діб сприяє зменшенню маси 1000 насінин у середньому залежно від сорту на 1,9–10,5 г. Тому, першочерговим завдання є у стислі строки зібрати прямим комбайнуванням урожай сильних та цінних сортів пшениці, насіннєвих посівів та оперативно довести зерно до відповідних посівних та хлібопекарських кондицій.

За даними Мінекономрозвитку України, станом на 2 липня аграрії 6-ти областей – Херсонської, Одеської, Миколаївської, Запорізької, Донецької і Дніпропетровської розпочали збирання зернових та зернобобових культур.

У цілому, вже намолочено 1 129 тис. тонн зерна з площі 419,4 тис. га
(2,8 % до прогнозу): пшениці – 245 тис. тонн з площі 110 тис. га (1,7 %); ячменю – 884 тис. тонн з площі 289 тис. га (12,5 %); гороху – 47 тис. тонн з площі 24 тис. га (10,3 %). Продовжується збирання ріпаку, якого вже намолочено 129 тис. тонн з площі 86 тис. га.

 


Повернення до списку



Новини України

Пошук: